tisdag 15 maj 2018

Söndag 13 maj 2018. Hurtigruten - Ombord på M/S Nordkapp, Norges östligaste stad Vardø och midnattssol.

Vi vaknade upp till en strålande vacker dag i Kirkenes. Det var lite svalt ute på morgonen, ca 6 grader, men med solens hjälp blev det snabbt en behaglig värme. Efter frukost hann vi gå ut en liten promenad innan det var dags för oss att ta oss ner till båten.



Och där ligger hon, M/S Nordkapp, som ska ta oss ner till Bergen på sex dagar. På vägen ner ska vi stanna till på drygt trettio platser.



All aboard!



Norska flaggan vajar så stolt. Hurtigruten tror vi även fungerar som postbåt.



Hej då, Kirkenes, kanske kommer vi tillbaka en dag.



Första stopp är Vardø, lite norr om Kirkenes. Den vita och gråa globen upp till höger är amerikanska radarinstallationer, som inledningsvis skulle fungera för att spionera på ryssarna.



Vardø känns sliten och nedgången. Fiskeindustrin har ändrat karaktär och nu behövs inte så mycket personal och utrustning i land. På vår promenad genom byn såg vi flera tomma och övergivna hus.



Vi tog oss till fyren ute på ena spetsen av ön. Vardø förbinds med fastlandet via en tunnel.



Ute vid fyren som var målet för promenaden finns en geogömma, Norges ostligaste. Tack och lov hittade vi den ganska snabbt, sen fick vi sträcka på benet för att inte missa båten.



Den här väggmålningen är inte en målning. Konstnären har istället försiktigt knackat bort putsen för att få fram motivet.



Ödsligt och kargt.



Vi fortsatte turen norrut och nu var det dags för oss att få njuta av midnattssolen! ☀️🚙💨


1 kommentar: