lördag 5 maj 2018

Fredag 27 april-tisdag 1 maj 2018. Pukavik för att hämta gardin, Valborgsmäss och Första maj.

Långhelg väntar med hela fyra dagar ledigt för en statsanställd. Eftersom vi skulle åka söderut passade det bra att C även denna fredag hämtade upp K vid jobbet i Göteborg för att inte förlora tid.

Första stopp blev faktiskt IKEA i Kållered för att byta den lampa som vi har i garaget. Den hade bestämt sig för att lägga av. Kvittot var förlorat, men IKEA litar på sina kunder, i alla fall denna gång, och vi fick med oss en ny lampa.



Nästa stopp blev i Halland, söder om Heberg, för en fika. Här ligger museet som handlar om Berte kvarn och lantbruk. Vi kollade geocachkartan för att kunna slå två flugor i en smäll. Först hitta en gömma och sedan kaffe!



Och där borta i fjärran ligger den moderna Berte Kvarn.



Full rulle vidare söderut mot målet för dagen, golfklubben i Sölvesborg. Plåt-Tina sladdade in på gräsmattan och höll nästan på att köra vidare över gräsvallen... Nä, inte riktigt, men det blev lite planare på det sättet.



Ingen av oss spelar ju golf (än), men vi uppskattar mycket att få övernatta på golfklubbar. Det är lugnt och välskött och det ingår alltid toa och dusch. Allt det vi söker finns. Här tänker vi att det inte är lätt att vara golfare, med en himla massa träd överallt.



Påse vid påse, var och en fylld med sand och gräsfrön. Bara att så i när man gjort ett hål i gräsmattan.



Natten var lugn, vi somnade sött tidigt, tidigt. Den förbeställda gardinen till sidofönstret som gick sönder på Åland i slutet av förra sommaren fanns att hämta i Pukavik. Rikard N vågade inte skicka den på posten, han var rädd att den inte skulle klara det, så han ville att vi skulle hämta. Okej, inte det roligaste kanske, men vi ville gärna få tag i den där gardinen, så det var bara att bita i sura äpplet och åka dit. Måtte den nu passa!



Alla möjliga, och omöjliga, verktyg fanns med oss. Inget skulle hindra att gardinen kom på plats.



Liiite trångt för skruvmejseln in i hörnet. En hel sidodörr satt ju i vägen.



Tadaa! Där satt den på plats, och den passade ju perfekt! Slut med randig filt om nätterna.



När vi hade tittat runt bland alla nya och begagnade plåtisar och konstaterat att vi är nöjda med vår Plåt-Tina åkte vi därifrån. Inte så långt, bara till småbåtshamnen en bit bort i Norje.



En nöjd reparatör över en kopp snabbkaffe!



Kopp, kopp och vi åker vidare, nu vidare till Skåne och Östa Skånes Järnvägar och den nedlagda banvallen som har blivit gång- och cykelbana. Dags att plocka ner cyklarna för att röra på oss utanför bilen. Vi parkerade vid Norra Åsums kyrka och drog iväg.



Nedlagda banvallar är så himla trevliga att cykla på. We like!



Slånbärsbuske i full knopp och blom.



Threefoot är en fena på att krypa under träd för att hitta en geocache. Så även denna gång (den lilla gröna saken han har i handen).



LBTW loggar åt Team LT.



Två cykelstarar på utflykt!



Gullvivor i en solig backe vid Gärds Köpinge.



Gammal järnvägsbro över Vramsån.



Samma bro ur ett annat perspektiv.



Kastanjens blad ser ut att hänga, men i verkligheten är de på vippen att slå ut i full majestät.



Även söndagen ägnades åt cykling, på samma gamla nedlagda banvall. Vi började turen i Everöd i stället. I Gringelstad ligger det här vackra stationshuset som nu får vara bostadshus. Tyvärr kunde vi konstatera att både hus och trädgård skulle må gott av lite mer omsorg. Men det går fortfarande att se hur långt det är till Kristianstad på ena hållet och till Ystad på det andra.



I Everöd har det också blivit bostadshus av det gamla stationshuset.



Rakt och ganska plant, då vet vi att det troligen är en gammal banvall vi befinner oss på.
Inte en kotte i sikte.



Våren hade kommit mycket längre än hemma så vi kunde till och med hitta några små backsippor som letat sig upp i ljuset.



Efter några timmar till cykel lastas fordonen ombord på Plåt-Tina igen.



Golfklubbar är, som tidigare nämnts, alldeles utmärkta ställplatser. Det är inte alla som tillåter oss som inte spelar golf att bo över, men Skepparslövs GK gjorde det. Vi tyckte det var såpass trevligt och lämpligt för oss geografiskt att vi valde att bo här två nätter. 100 svenska sikiner per natt är ett vrakpris.



Klubbhuset när alla golfare har åkt hem.



Valborgsmässoafton på måndagen och vi börjar sakta ta oss lite norrut. Solen skiner, men det blåser kallt som tusan och det känns ändå inte som en cykeldag. Här en skånsk kyrka bland alla de andra. Denna låg lite fint och heter kort och gott Vä, i Skepparslövs pastorat. Bakom ryggen på oss hittade vi en geogömma!



Kommentarer är väl egentligen överflödiga. Det är inte varje ortsskylt som blir fotograferad när vi är ute. Men när byn heter Bröd, då går det inte att låta bli. Threefoot har hittat gömman.



I den här jordkällaren kröp C in för att leta gömman. K var inte med, gillar inte de kryp som brukar trivas i jordkällare... C förundrades över byggtekniken och materialet i taket. Stenarna ser ju ut som de hänger i luften. Häftigt! Jodå, gömman låg där.



Ovesholms slott i kvällsljuset. Det här slottet har aldrig sålts. Det har antingen gått i arv eller bytt ägare genom testamente. Visst ligger det fint vid den egna slottssjön?!



Huset vi står vid har troligen tjänat som magasin eller förråd. Det var tomt och kraftigt förstärkt på utsidan för att inte falla rakt ner i sjön. Fönsternischerna vittnar om tjockleken på väggarna.



Tomt!



Plåt-Tina solar sig.



Vitsipporna blommade för fullt i Skåne. Ibland var de så många att det såg ut som att det nyss hade snöat.



Valborgsmässoafton till ära var vi inne på ICA Maxi i Kristianstad. Vi var så tidiga att de ännu inte hade hunnit göra några räkmackor. De vi fick med oss var alldeles nygjorda och räkorna var många.



Redo att hugga in!



Mumsigt.



Osby är väl mest känt för sin leksaksfabrik BRIO (Bröderna Ivarsson OSBY) och Kikki Danielsson. Fabriken grundades 1884. Nu ligger huvudkontoret i Malmö och produktionen har flyttat till lågkostnadsländer. Var Kikki bor idag är för oss okänt.



Det blåste och på småvägarna där vi trivs bäst kan man aldrig veta vad som dyker upp bakom nästa krök. Som här, en stor gren från en tall som blåst ner. K fick agera röjare.



Sen eftermiddag och fikadags. Lönsboda stationshus fick vara utsikt under tiden.



Å så kom det ett tåg. C var inte sen att skutta ut för att fotografera kompisen.



I Siggaboda naturreservat stannade vi till för att det låg en gömma vid Snapphanestenen. Det väckte vårt intresse.



Tveksamheten kom krypande när vi såg "stigen" som skulle leda fram till stenen.



Över stock och sten så kunde gömman hittas i alla fall. Men inte stenen, den låg väl under ett träd... Väl tillbaka föll ögonen på den här skylten. Det så dags då!



Geocaching är ibland en mycket trevlig syssla. Utan den hade vi absolut inte hittat fram till den här bilkyrkogården ute på en gammal torvmosse i Småland. Kyrkö mosse.



Åke Danielsson (1914-2000), eller "Åke på myren", som han kallades i folkmun. Han ägnade sig åt torvbrytning på mossen och började på 1940-talet med en bilskrot som bisyssla. Skroten lades ner i slutet av 1980-talet. Kommun har beslutat att skroten ska få ligga kvar som kulturminne.



Det här huset byggde Åke åt sig själv. Tolv kvadratmeter. Det var allt han behövde.



Mycket märkligt ställe! Naturen tar över och tar tillbaka.



Vi kom hit ganska sent på kvällen, när solljuset stod lågt. Det blev en nästan magisk känsla  med bilarna som låg överallt och bara väntade på förgängligheten.



Tiden går väldigt fort när man gör som vi, tar dagen som den kommer. På Valborgsmässoaftons kväll sladdade vi in på den lilla naturcampingen i Ingelstad, som drivs av Friluftsfrämjandet.  Campingen är obemannad och enkel, men för 100 kronor (som gästerna kunde stopp in i en springa i ett uthus) kan man inte begära för mycket. Vi hade stått där länge förrän det började regna och åska. Det höll inte på så länge och morgonen efter var det fint väder igen.



Campingen låg väldigt fint vid en sjö med en badplats. Om en månad eller två är det nog fullt med badande här.



En av resans sista geogömmor. Här krävdes verktyg för att nå gömman. Då gäller det att vara lite kreativ. Strax efter fem på eftermiddagen kom vi hem och kunde summera. Knappt hundra mil på skånska, småländska och blekingska vägar. Plus några mil cykling på nedlagda banvallar. Underbart vårväder. Den hämtade mörkläggningsgardinen passade med en gång och kom på plats utan problem. Drygt hundra hittade geogömmor. En bra helg helt enkelt! 🚙💨


1 kommentar:

  1. Ser ut som en fin tur, mange bra bilder. Husker vi tok mange bilder når vi var på bil kirkegården. Fint å se at dere har det bra :)

    SvaraRadera