måndag 14 maj 2018

Tors-fredag 10-11 maj 2018. Hurtigruten - på väg till Gardermoen.

Kristi Himmelsfärdsdag och vi är färdigpackade för en kort tur med Plåt-Tina OCH för den kommande båtturen med Hurtigruten. Vi har nu knappt två dagar på oss att ta oss till Gardermoen där flyget till Kirkenes avgår kl 9 på lördag morgon.

Vi började med att stanna till i Forsane utanför Frändefors för att lämna en liten blomma till K:s arbetskamrat som nyss fyllt 30 år (typ). Hon hade hela huset fullt med barn och barnbarn så vi stannade bara en kort stund för att säga hej och fika hembakt.

Efter det fortsatte vi på småvägar upp genom Dalsland. C hade kollat in en camping i Årjäng som skulle kunna passa oss. Nästan framme blev det i stället en tvärnit när vi såg en skylt med Årjäng GK. Ett snabbt telefonsamtal gav vid handen att även icke-golfare var välkomna att övernatta.Klubbhuset håller nog på att renoveras. Utan att veta så såg det ut som att klubben sliter med sin ekonomi, det var lite nergånget här och var, men helt och rent. Vi gissar också att banan är svår, det såg väldigt kuperat ut!Vi hittade en ledig plats med el. För hundra svenska riksdaler får vi dessutom toa och dusch på en mycket lugn och säker plats. Toppen, toppen! 👍Morgonen efter fortsatte vi norrut mot Årjäng. Inne i centrala Årjäng hamnade vi öga mot öga med denna fantastiska väggmålning. Efter lite googlande vet vi nu att det är SMUG från Australien som gjort målningen under en gatukonstfestival "Artscape 2017" i tio värmländska kommuner. Han målar med sprayburkar och åker lift utmed väggen.I Årjäng finns så klart Årjängstrollet. Notera trollets stortår!I Eda ligger museet om gränsbefästningar och försvar mellan Norge och Sverige fram till unionsupplösningen. Stängt i dag, vi får (eventuellt) återkomma.Vi var framme vid skansen, som numera består av gräsvallar som visar var skansen en gång låg.Efter ett kvickstopp i Charlottenberg för att inhandla åtta skivor ost och två tomater fortsatte vi in i nabolandet Norge. Vi kom att följa forsen Glomma nästan ända fram till Oslo. Här korsar vi Glomma på en enkelriktad bro.En geogömma gav oss anledning att stanna vid Funnefoss kraftstasjon.Mycket snö under vintern och de höga temperaturerna nu har gett snabb snösmältning och mycket vatten i forsar och vattendrag. Här i kraftverket var det lite av en folkvandring. Många som ville se kraften i så stora vattenmängder. I breddavloppet bredvid kraftverket var det full fart på vattnet.Och bredvid breddavloppet var hela det närmaste området översvämmat.

Smått hungriga och slitna kom vi sent på kvällen fram till en okej rastplats norr om Gardermoen där vi lugnt och tryggt kunde stå över natten. Väckning tidigt i morrn. 🚙💨


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar