onsdag 23 maj 2018

Torsdag 17 maj 2018. Hurtigruten - Trondheim 17 mai.

Detta är DAGEN  i Norge. Dagen som firas eftersom prinsregent Christian Frederik valdes till kung och skrev under Norges grundlag den 17 maj 1814 vilken antagits dagen före. Detta ledde till ett kort krig mot Sverige och resultatet blev en union mellan de två självständiga länderna som varade till 1905.

M/S Nordkapp smög sig in i Trondheims hamn efter sex och avgick sedan kl 10. Vi fick alltså några tidiga timmar i staden.

Matsalen var pyntad med flaggor. Men ska man verkligen torka sig om munnen med dessa servetter? Är inte det nån sorts nationalbrott att göra det?Båten passade på att ta in externa frukostgäster. när den låg i hamn De flesta kvinnor och flickor var ekiperade i högtidsdräkten bunad. Männen i nationaldräkt eller kostym. Med blå-vit-röd sløjfe på bröstet.Gamle bybro över Nidälven, ursprungligen från slutet av 1600-talet har renoverats hårdhänt ett antal gånger. Numera är endast gångtrafik tillåten.Vi kom nerifrån Nidälven och fick se Nidarosdomen från baksidan.Men fina baksidan slår förstår inte den storslagna framsidan med den utsmyckade fasaden.Lite konstigt perspektiv på bilden, domen ser ut som den är i leksaksformat.Eftersom vi var tidigt ute på morgonen var det inte öppet för besökare till domen än. Men det var ottesång och vi smet in. Ingen av oss såg fotoförbudet innan det var försent. F´låt, f´låt, f´låt...Överallt såg vi finklädda människor som förberedde sig på att gå i någon parad.En och annan var inte lika pigg på att delta, i alla fall inte just nu.Staden och dess invånare förbereder sig. Och då ska man ha med sig att klockan är bara nio på morgonen, ingen sovmorgon här inte!

En man som bär upp sin bastuba med stolthet.Nationaldagen är för alla. 💙❤️Tillbaka på båten fick vi lära oss norsk folkdans av expetitionsteamet, finklädda dagen till ära.Färjan över älven med flaggan i topp. Den 17 maj flaggar nog alla norrmän, något annat är troligen inte möjligt. Vi har ju inte riktigt samma inställning och tradition till vår svenska flagga som Norge har till sin. Har vi något att lära där, kanske?Båten bjöd på "kaker" på eftermiddagen, på svenska översätter vi det bäst med tårtor. Och äkta norska kransekage. Köerna var nästan milsvida, men vi kom över lite rester på slutet i alla fall.
🚙💨

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar