måndag 2 oktober 2023

Måndag 2 oktober 2023. För många tyskar i Moseldalen.


Ställplatsen vi stod på i natt hade flera valnötsträd och vi hade parkerat mitt emellan två av dem. Under kvällen och natten hörde vi några gånger ett klonkande ljud när en valnöt trillade ner från trädet och landade på biltaket. I morse när vi drog upp gardinerna såg vi flera personer som var ute och plockade valnötter. En del av dem var ganska närgångna, de nästan kröp in under bilarna.


Det här är vår fångst närmast vår bil. En valnöt ligger kvar uppe på Plåt-Tinas tak och har rullat lite fram och tillbaka under dagens körning. Varken branta backar eller skarpa inbromsningar har fått den att rulla av. Det blir säkert ett valnötsträd till nästa sommar där uppe på taket.
 




Det är början av oktober och vi kan fortfarande njuta av sol och höga temperaturer på dagtid. Men om morgnarna märks att hösten är på gång. Dimmorna ligger som gråa filtar över landskapet. Men så fort solen går upp skingras de.




Vi tröttnade ganska fort på att det är knökfullt med tyskar över allt i Moseldalen. Självklart är det helt naturligt med tyskar i Mosel, men kanske kunde några av dem valt att åka till något annat fint ställe? Det är dem väl unt att vara lediga och fira sin nationaldag i morgon, men vi vill inte trängas med dem. Vi bestämde oss för att ge upp Mosel redan idag och åka norrut. Innan dess hann vi passera turistfällan alla kategorier, Bernkastel-Kues. 


En flodkryssningsbåt passerade. Ser fint ut. 




Då och då under dagen har vi stannat för att sträcka på benen. En av gångerna var i byn Ulmen som hade en LAB-runda. Den tog vi tag i och hamnade därför vid en borgruin med utsikt över hela nejden. På torget stod några fina gamla Audi och sken i kapp med solen. 




Vi hade en tanke om att hinna in i Nederländerna men klockan sprang i från oss. Natten tillbringas i utkanten av Schleiden, fortfarande är vi i Tyskland. På Edeka inhandlades detta Qualitätswein och satt fint innan middagen. Det var till och med ganska trocken (torrt), precis som utlovats. Vi har ännu en gång fascinerats av de enorma arealerna av vinstockar som täcker södersluttningarna i Moseldalen. Om uppgiften stämmer så är sträckningen av Mosel från Trier till Koblenz 20 mil, utmed hela den sträckan odlas vin. Nåja, nu är vi nöjda med detta och far vidare norrut. Eller västerut. Får se hur humöret styr oss i morgon.
🚐💨🌻

2 kommentarer:

  1. Mysigt med färska valnötter. Inte på biltaket då, men att äta.
    Jag fick färska valnötter för ett par år sedan som en kompis plockat hos sin pappa i Skåne.
    /C

    SvaraRadera
  2. När vi parkerade senast fick vi regelbundna ordentliga dunk i taket från fallande ekollon som är bra mycket mindre än valnötter, så det måste låta rejält om valnötterna...

    SvaraRadera