måndag 9 oktober 2023

Måndag 9 oktober 2023. Jylland i höstdis.

Väderlekstjänsten hade lovat ymnigt regn under natten men det blev inte så mycket. Och vi var inte ledsna för det. Däremot kom det duggregn i ottan så det blev sovmorgon vid Nysø utanför Varde. Så småningom gav vi oss in till Varde för att utforska Arnbjerg.


Nysø i grått väder. Här på parkeringen har vi stått flera gånger vid våra danmarksresor. 


Konstverket "Stormflod" skall symbolisera Varde Å och tidigare fästningsanläggningar.


Om inte stormflod så i alla fall högvatten från den intilliggande Vardeån. Gångbanetråget under järnvägsbron var fyllt av vatten och så fanns det en cache här att logga. Som tur var gick det att ta sig torrskodd fram till den.


Minihobbittarnas boningar i leklandet.



Den gubben har vi sett vandra runt i bloggen tidigare.



Varde miniby är världens första historiskt korrekta ministad. Det började 1966 med en gåva av kyrkan i tiondelsskala till staden vid ett hantverksjubileum. Sedan har det växt och ministaden visar Varde 1866. Husen tillverkas av skickliga yrkesarbetare i Minimurernes Værkstad. Där finns en modell av deras eget hus...





Dagen slutade vid "Den genfundne bro" NV om Horsens. Bryrupsbanan som bron ligger på var ursprungligen smalspårig. När den skulle byggas om till normalspår i slutet av tjugotalet fick man problem vid denna bro. Den var för klen för tyngre trafik och beräkningar visade att den inte behövdes för att korsa Guden å. Vidtalade skrotfirmor begärde för mycket för att skrota den. Lösningen blev att kulvertera ån och bygga en bank ovanpå. På så sätt gömdes bron inne i järnvägsbanken. 


Linjen lades ner 1968, mellan april och december 2014 grävdes bron fram igen och restaurerades.



De här bilderna visar hur det såg ut när bron var grustäckt och ån kulverterad. Ingenting avslöjade att det fanns en bro gömd inne i åsen. 


Här somnar vi så gott på parkeringen till bron.
🚐💨🌻



2 kommentarer: