lördag 20 juni 2015

Fredag 19 juni 2015. Semester!!!

Årets stora semesterresa påbörjades midsommarafton. Färja var bokad från Varberg till Grenå i Danmark. Målet är Irland. Ditvägen i ganska rask takt medan vi tar det lugnare hemåt.


Bara vita bilar. Tråkig kulör, Tina sticker här ut med sin champagnefärg. 



Midsommarafton betyder ingen trängsel. Få av bilarna var svenskreggade.


Varbergs kallbadhus står på pålar i havet (Kattegatt) vid Strandpromenaden i Varberg. Här kan man nakenbada i skilda herr- och damavdelningar, båda utrustade med bastu.

Sedan vågbrytare byggts från fästningens nordvästra hörn och Klöven, Getterön, är kallbadhuset beläget inom hamnområdet.

Det nuvarande kallbadhuset är det tredje som uppförts, sedan två tidigare – det äldsta av dem från 1866 – spolierats av de svåra västkuststormarna. Det nuvarande badhuset har stått sedan 1903. Efter att exteriören renoverats till sitt ursprungliga skick under 1990-talet, återinvigdes kallbadhuset 1996.

I anslutning till Kallbadhuset och Strandpromenaden finns den lilla sandstrand som går under namnet "Barnens badstrand".

Här börjar också Varbergs strandpromenad, som rundar fästningen och därvid passerar Fästningsterrassen, för att sedan fortsätta längs badstränderna till Apelviken. Sightseeingtåget Kustpilen kör sommartid denna sträcka fram och åter.  (Wikipedia)


Varbergs fästning, historiskt även Varbergs slott, är en före detta försvarsanläggning i VarbergHallands län. Fästningen uppfördes ursprungligen i slutet av 1200-talet som en borg och utökades i slutet av 1500-talet och början av 1600-talet till en stark fästning, en av de modernaste i norra Europa. Borgen var en viktig krigsskådeplats som intogs en gång av vardera sidan under nordiska sjuårskriget. Efter upprustningen och fästningsbygget har dock befästningen aldrig varit indragen i någon militär konflikt. Den kom i svenska händer genom freden i Brömsebro 1645. Varbergs fästning avfördes från rikets försvar 1830.
Från medeltiden och fram till 1931 fungerade fästningen även som fängelse. Såväl den medeltida fängelsehålan som kronohäktet med individuella celler från 1852 finns bevarade.
Fästningen ägs och förvaltas av Statens fastighetsverk[1]  (Wikipedia)


Buffén smakade gott. Vi fick ett bord med havsutsikt.







    


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar