tisdag 30 juni 2015

Tisdag 30 juni 2015. Äntligen sol!

Vår förhoppning om en morgon med uppehållsväder kom snart på skam. Hela förmiddagen var det allt mellan fint drissel och regelrätt regn. Upptäckarglädjen blir inte så stor då när det är varmt och torrt i bilen. Vi åkte t ex mycket vackra Skye Road Loop utanför Clifden och det var bara dimma hela vägen, hur kul är det?


Den första lyckade nonstopflygningen över Atlanten genomfördes 14-15 juni 1919 av John Alcock och Arthur Whitten Brown, som flög från Newfoundland till denna plats söder om Clifden. Platsen hedrades med ett monument, som skall likna ett flygplans stjärtfena, på 40 årsdagen 1959.


Här passade vi också på att hitta en geogömma. Vi lämnade två "travelbugs" som skall flyttas runt i världen av andra geocachare. Dom är numrerade och man kan följa deras resa på en karta på nätet.


Kylemore Abbey är ett Benectinekloster som grundades 1920 av belgiska nunnor som måst fly under första världskriget. Huset byggdes först som burgen privatbostad men måste säljas pga spelskulder. Huset med parker och trädgårdar är nu ett stort besöksmål. Vi har besökt klostret tidigare, så denna gång tittade vi bara "på håll". 
Via kust- och inlandsvägar kom vi till Connemara National Park Visitor Centre i Letterfrack. Där stannade vi till för att få oss en kopp te och scones med sylt. Satt gott i regnet. Bosh Bar i Castlebar serverade en ofantlig portion mat. Flera stora torskfiléer och rotfrukter samt bönor. Vi tumlade ut därifrån.

Av nostalgiskäl tog vi kväll i Ballyshannon. Här tältade vi på förra resan. Då låg vi vid fotbollsplanen intill och blev tillsagda att hålla oss utanför linjerna, det skulle bli match. Vi trodde dom skojade men döm om vår förvåning när spelet satte igång. Vårt tält stod mellan mål och hörnflagga och det var ett under att det stod kvar när domaren blåste av i fulltid.


Nya arenan med konstgräs invigdes tydligen av borgmästaren 2008. Gaeliska som är rena grekiskan för oss är nog svår även för de infödda. Eller.....?

1 kommentar: