fredag 17 augusti 2018

Fredag 17 augusti 2018. Mellersta Öland som slutade i Småland.

Under natten hade vi fått sällskap av en hel koflock på andra sidan gärdesgården vid parkeringen. När vi åt frukost kom den ägande bonden och såg till dem. Och räknade. I dessa tider med skralt bete är det lätt hänt att ett nöt kommer efter de andra. Eller bryter ett ben i alla sprickor som finns bland kalkhällarna.





Öland bjuder på många vackra stenvalvsbroar.



Vi tog oss ner till Sandby borg. Lite fika i Plåt-Tina satt fint och medan vi sörplade kaffe kom en hel flock kor traskande utefter stranden.



Borgen döljer tydligen mycket intressant har utgrävningar visat. För oss lekmän var det mest en ringformad stenhög.



Men det växte ordentliga slånbuskar vid borgen. Dessa bär var rejält stora. Synd bara att vi är alldeles för tidigt ute för att plocka med oss lite hem.



Det är snudd på höstfärger överallt på Öland just nu. Snustorrt och bränt på många ställen.



Ännu en kalkstensbro, men den här går bra över en liten bäck ute på alvaret.



C visar på gymnastiska övningar när han skuttar över en grind. Han ser aningen amputerad ut, men båda benen kom med över!



I Möcklebys har den gama nerlagda brandstationen fått en ny uppgift. Som lagerhus till gårdsbutiken. Vi nöjde oss med att logga gårdens egen geogömma.





Lite längre bort stannade vi till för att titta på den gamla lanthandeln som hade en BP-mack. Nu var den nerlagd. Intill växte en enorm lind, som hade tappat nästan alla sina blommor på marken. Det var alldeles gult och doftade lindblommor lång väg!



Vi tog oss så sakta till Stora Rör norr om Färjestaden för att fika på Mormors Stenugnsbageri och kafé. Vi blev allt lite besvikna när vi kom dit och allt var nästan slut. Det fick bli egen fika vid Glömminge kyrka i stället. Efter att vi hade tankat bilen i Färjestaden, bara ångor i tanken, och handlat lite mat såg vi att man planerade att stänga av stora delar av Färjestaden i morgon lördag. Efter en del googlande och rekande förstod vi att det skulle bli en gigantisk tävling i Ironman i Kalmar och på södra Öland med stora avstängningar av trafiken. Trafikverket uppmanade de som behövde åka bil att parkera på vissa ställen. Vi insåg plötsligt att vi riskerade att bli instängda på ön. Och det går inte an, vi som har en tid att passa i morgon eftermiddag. Hoppsan, lika bra att åka över till fastlandet redan idag. Hej då Öland, vi ses en annan gång!



För att göra en lång historia lite kortare så landade vi så småningom i Emmaboda, på den kommunala campingen som ligger i anslutning till badhuset. Tack vare det hade receptionen öppet till sent och vi kunde sladda in på två hjul och checka in oss innan stängningen kl 20. Vi mötte ett par regnskurar på vägen, men väl framme belönades vi med en magnifik solnedgång. 🚙💨


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar