måndag 20 augusti 2018

Måndag 20 augusti 2018. Bornholm - Hammershus, Sandvig-Allinge å lite till.

Vi vaknade upp till rytande (nåja, nästan) vågor som slog in emot land. Förresten var startar vågorna? Dom slår ju in emot land så någonstans mitt ute i havet måste det finnas en grop där allt startar... Ett par husbilar var nere och vände annars var vi helt ensamma i denna nisch.

Nere från hamnplan hade vi sett upp på Hammershus. Nu skulle vi utforska denna ruin lite närmare. Hammershus har genom seklerna stått för förtryck och utsugning av öns befolkning. Numera är det en harmlös ruin men om murarna kunde tala skulle de säkert ha mycket att berätta.Här är själva centrum i anläggningen. Bara ett tomt skal.Utsikten är magnifik. Här är det Bornholms västkust mot söder.Vid parkeringen stod två MG:s. Naturligtvis hör keps och goggles till.

Vi fortsatte till Sandvid-Allinge för att tanka turistbroschyrer. Och låg det inte en glasskiosk intill. Attans. För att citera Mark Twain: enklaste sättet att motstå en frestelse är att falla för den. Och det gjorde vi.Från Allinge åkte vi mot sydost till Olsker kirke. Det är en av Bornholms fyra rundkyrkor. Man tvistar om arkitekturen, fästningar eller astronomiska observatorier? Hur som helst är de intressanta besöksmål.Vi tog en promenad genom vacker skog till Bornholms högsta vattenfall i Døndalen. Fallhöjden är 22 meter.Nu var det inte så imponerande. Knappt en rännil av den stundom så ståtliga forsen. Snacka om västgötaklimax.

Nästa anhalt blev Helligdomsklipperne. Den söndertrasade nordkusten visar sig här på sitt bästa vis.Här var det en spricka som gick många tiotals meter in i berget.Till slut hittade vi nattläger på Sannes Familjecamping strax söder om Gudhjem. Utsikt över Östersjön mot Ertholmene, mer känd som Christiansø.En liten kvällspromenad utmed kusten innan ögonen ramlade ihop. 🚙💨


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar