lördag 25 augusti 2018

Lördag 25 augusti 2018. Tomater och Tareq Taylor.

Nu bär det obevekligen hemåt. Vi försöker dra ut så mycket som möjligt på det och har till och med fått lite hjälp av naturen. När vi vaknade i Skepparslöv och gjort alla morgonbestyr var vi lite tvehågsna om vilken väg vi skulle ta mot norr. K fick nys om ett event utanför Helsingborg vilket gjorde att vi styrde kosan västerut till Viken. Där finns den stora  odlaren Vikentomater.

En titt in i odlingen visade att tomaterna växer bara vid golvet. Uppåt är det bara blast.Inte sötsliskigt smågodis utan goda tomater!Saluhallen med egna produkter och några utvalda lokala producenter som sålde sina alster. Nåja, det fanns även olivolja och parmesan oxå.Flera lördagar har man gäster med gedigna matkunskaper, främst kockar. Idag var dragplåstret Tareq Taylor från Malmö. Om inte annat känd som segrare i Kockarnas kamp 2017.

K handlade hans senaste bok och fick den signerad.

Under dagen lagade han mat inför publik några gånger. Vi såg när han bakade en Brittatårta. Samtidigt pratade han med sin sidekick från tomatbolaget. Han var mycket underhållande och berättade om allsköns upplevelser. Inte det minsta märkvärdig utan mycket jordnära. Och så gick han till hårt angrepp på Mc Donalds. Orsaken var enkel. McD står för allt som motverkar det sunda matlivet. Färdigmatsindustrin måste manipulera råvarorna så till den milda grad att de förstörs för att få tillräcklig fason och hållbarhet på slutprodukten.
Hans recept på sund mathållning sammanfattades i tre ord. Gör Det Själv. Oavsett vad du lagar. Om det är rotmos, stek eller godis. Just att ge maten den tid den behöver. Det finns inga snabba genvägar. Laga maten, gärna ihop med familj eller vänner. Och ät den utan att kasta i sig den. En metod vi glömt i stressen. Och ät all sorts mat och med måtta. Alla dieter med ensidig kost funkar inte i längden. Man kanske skulle prova den dieten....Från Viken körde vi sedan på småvägar till Arild, Kullahalvöns norra strand mot Skälderviken. Vi fikade, K träffade en gammal arbetskamrat och sen kom en rejäl åskskur. När den dragit förbi tog vi en kort promenad på byn.Arild är ett litet puttinuttigt samhälle som mest verkar vara bebott av sommargäster?

Vi rundade Skälderviken, tog oss genom Ängelholm och vidare över Bjärehalvön. Uppe vid Grevie såg vi ut över mörka skyar.Hovs kyrka lyser mot de mörka åskmolnen. Strax därefter bröt skyfallet ut över oss. Vi tog oss till Båstads camping, installerade oss alltmedan regnet vräkte ner.

Regnet orsakade att vi gjorde halt i Skåne i stället för att fara raka vägen hem. Vi följde Tareq´s goda råd och tillredde vår egen kvällsmat. Den klassiska fisksoppan à la N. Vill ni ha recept så får ni be om det. Idag ingick purjolök som inhämtats som kvalitetsprov under en cykeltur i Skåne. Om några år är det preskriberat. 🚙💨


1 kommentar: