torsdag 21 juli 2022

Ons-torsdag 20-21 juli 2022. Värmerekord och spontan konst i Brande.

Vädret har varit minst sagt strålande. Solstrålande. På kontinenten rapporteras om rekordtemperaturer över 40 grader medan vi lite längre norrut har bara 35. Men även det är mycket varmt och vi lider själva och med alla andra i hettan. Turligt nog är vi på väg mot Grenå så bilen med dess AC blir en bra tillflyktsort.









Vi gjorde korta stopp utanför bilen emellanåt. Ett av dessa var i Haderslev och dess domkyrka. För oss tedde det sig märkligt att finna en geocache i denna sakrala husbyggnad. Men i Danmark funkar det och gav oss ytterligare en anledning att gå in i en kyrka.



Cyklar i luften och bak på bilen.





Vi gick en kort konstrunda i Kolding. 



Svetten lackade och det gäller att hålla vätskebalansen på rätt nivå.





Vi fann nattläger vid en dansk bondgård norr om Jelling. Plats för tre bilar och det var fullbelagt på kvällen. Det var ett pensionerat lantbrukarpar som drev den. Damen kom och pratade en stund. De hade köpt en plåtis för några år sedan och hade varit i Sverige med den.



Vi njuter av lite lägre kvällstemperaturer och en kriek som vi släpat med från Belgien.



På torsdagen hade temperaturen dalat högst betydligt till runt tjugo grader. Och det kom även några få efterlängtade regndroppar när vi på morgonen fortsatte norrut och stannade till i Brande. Så där oplanerat som det brukar bli när vi semestrar. Men denna stad var inte vara en dansk småstad i Jylland utan en kulturell pärla. Och här visade sig nyttan med geocaching ännu en gång. En ALC handlade om religion i staden. Statskyrkan och Rikets Sal är inte så upphetsande men ett buddistiskt tempel mitt ute på vischan hör till ovanligheterna.



Ja, det är faktiskt i Danmark!



Baptistkirken är byggd i återvunnet material av försmlingens medlemmar. Det finns mycket symbolik i arkitekturen.



Hela Brande sprudlade av konst och kultur. Och vattentornet har fått sin beskärda del.









På torget har det nyligen varit en streetartfestival. Många helt till synes platta bilder på stenläggningen. Men sett från rätt håll blev det en tredimensionell bild. Helt fantastiskt genialiskt. K som luktar på blomman och C på toppen av jellon ser ut att vara photoshoppade på plats men så är det inte.



Vid de nedlagda lokstallarna kände C sig som hemma.



Klart vi tog en selfie där.



K smälter in in i muralmålningen. Det fanns knappt ett hus i staden som inte var konstnärligt utsmyckat.



När vi passerade över järnvägen hade vi tur och fick se en rälsbuss göra uppehåll.



Som på så många andra platser förlorar stationsområdet sin järnvägskaraktär när den sammanhållna järnvägsdriften fragmentiseras och avbemannas. I Brande är nu stationshuset en blomsteraffär och utanför står en blomautomat. Ett genidrag för äkta- och fästmän med dåligt samvete i sen timma? Bara att kvista förbi på småtimmarna och plocka ut ett fång röda rosor för att överraska...









Ett sista stopp strax söder om Silkeborg. Här kikade vi på en skulpturpark. (Lockad av en ALC).

🚐💨🌻

1 kommentar:

  1. Så mycket rolig konst. Ska ta en titt på er blogg innan nästa Danmark/Tyskland-resa planeras.

    SvaraRadera