onsdag 13 juli 2022

Tis-onsdag 12-13 juli 2022. Belgien, Frankrike, in i Belgien igen och nu i Nederländerna!

Chimay vaknar när vi tittar på staden.













Lämpligt nog finns det en ALC-runda i Chimay och vi fick på så sätt en liten guidning i staden. Rundan avslutades med en bonus som till vår förvåning fanns inne på turistbyrån. C loggar och sänder ett tacksamhetsmess till CO som gav support när vi körde fast. Rundan var inte helt lätt när det franska språket trilskas. Det räcker med att förväxla t ex é è ê ë ę med ett vanlig e för att det skall gå åt pipsvängen.



Vi lyckades även få en belgisk FTF. Sen ville dom inte veta av oss utan pekade mot utlandet.



Tvättinrättningen i Petigny.



Dagens åsnevandring i Treignes.



C som inte bara jobbar inom järnvägsvärlden utan även är lite nörd inom branschen fick syn på detta museum av en händelse. Så klart svängde vi ner för att kika. Vi hade tur som tokiga när ångtåget stod klart för avgång. Men det var inte läge för att åka en tur utan vi åt lunch i deras servering.


På gränsen mellan Belgien och Frankrike.



Stationshuset var imponerande stort, kanske för att det var en gränsstation.







Som vanligt i dessa sammanhang samlar man på sig det som går att komma över. Det gäller att rädda det som går undan skrotning. Renovering och underhåll förunnas det som man vill visa upp eller behövs i trafiken. Utom bild fanns det gott om rostiga objekt. Men mycket var i fint skick. Tankvagnen innehöll säkert inte Chimay-öl utan vatten för brandbekämpning.



I verkstaden får gamla reliker nytt liv på ålderns höst.





Spagetti bolognese på muséets servering. Enkelt och gott.



En flik av Frankrike går in i Belgien där floden Meuse (skiftar namn flera gånger beroende på land men heter t ex Maas i Nederländerna innan den flyter ut i Nordsjön) flyter fram. Vi korsade denna flik som mest består av flod och skog. Men mitt i ingenstans dök den lilla byn Hargnies upp. Lagom bensträckarstopp trots den tryckande värmen.





En av de äldsta levande geocacherna besöktes. Det är GC40 som lades ut i juli 2000. Kolla koordinaterna på locket. Mitt i en korsning av osynliga streck.









Grottorna i Han-sur-Lesse är ett stort utflyktsmål. Floden Lesse dyker ned i berget och har genom åren karvat ut ett ordentligt grottsystem. Droppstenar har vi sett en masse vid tidigare grottbesök så vi höll oss på utsidan. Det enda som lockade var spårvagnsresan.






Nederländerna har en liten blindtarm i sydost och vi tar oss dit för nattläger i Catsop.







Crosskitchen kan man säga. Nötfärsbiffar med tabouleh, rotsellerisallad och gurka. Dessutom en cremant till detta. Puritanska gourmander gnisslar säkert tänder inför detta, men vi tyckte det smakade gott. Dessutom en belgisk våffla till kaffet efteråt. Som vännen S-E brukar säga: "allt går i grisen".





Kvällsfrid och fullmåne. 

🚐💨🌻




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar