fredag 18 augusti 2023

Onsdag 2 augusti 2023. Hubbard Glacier, Alaskas största glaciär.

Idag var en dag till sjöss, men inte vilken dag som helst ändå. Kapten Leo hade bestämt att vi skulle få åka in i bukten vid Yakutat för att komma nära glaciären Hubbard Glacier.

Glaciären är stor. Cirka 12 kilometer bred och över 10 mil lång. Den ligger 1314 meter över havet och börjar i Yukon, Kanada och slutar i Alaska. Högsta punkten i närheten är Mount Hubbard 4557 meter över havet. Området runt är täckt av is och snö och det råder polarklimat. Årsmedeltemperaturen är -13 grader. Varmast är det i juli månad då medeltemperaturen är -3 grader.


(Källa Wikipedia)


På väg in i bukten. Kaptenen tog det väldigt lugnt, vi förstod efteråt att det inte var självklart att åka in så långt som vi fick göra denna gången.



Det blåste snålt och kallt i början när vi kom in i bukten. Då behövdes både fleecetröja och vindjacka. Det var ganska dimmigt i början.




Båten låg still länge vid kanten på glaciären. Kaptenen vågade sig inte närmare än cirka 800 meter.




När solen efter ett par timmar tittade fram blev det ett vackert skådespel att stå på däck och se när stora ismassor kalvade och föll ner i havet. Det lät antingen som kanonskott eller som mullrande åska när isen släppte. 

Vi var fascinerade av denna once-in-a-lifetime-upplevelse och bland de sista som lämnade däcket.






 Efter tre timmar vid kanten av glaciären var föreställningen slut och kapten styrde båten ut från bukten. Vi kunde se de snöklädda bergen från hytten. Snö och is som kalvat ut från glaciären smälter ganska fort när den hamnar i saltvatten. Denna upplevelsen var omvälvande och häftig för oss. Vi hade tydligen en väldig tur med vädret idag. Solen tittade fram, det vanligaste är tät dimma. Nu förbereder vi oss för en heldag i Alaskas huvudstad Juneau i morgon.

🚢💨🌻

1 kommentar:

  1. Takk for at dere tar oss med på alt dere opplever. Fin mix av fakta og betraktninger. Mvh ASE

    SvaraRadera