lördag 26 augusti 2023

Onsdag 9 augusti 2023. Alcatraz - "The Rock"

När det blev klart att vi skulle tillbringa några dagar i San Francisco bokade vi biljetter för att åka båt ut till det mytomspunna Alcatraz, eller The Rock som ön också kallas. 


När vi kom till färjeterminalen blev vi varse vilken enorm turistattraktion Alcatraz är. Båtarna går i skytteltrafik och alla avgångar är utsålda sedan länge. Båtturen till Alcatraz tar ca 15 minuter. The Rock syns från land och ligger endast 2 kilometer från fastlandet i San Francisco Bay.





Alcatraz fungerade som federalt fängelse mellan åren 1934 och 1963. Det lades ner som fängelse bland annat för att det var för kostsamt att driva.


Hela ön är ett naturreservat tillhörande Golde Gate Nature Reserve och skyddat för eftervärlden.




Efter introduktionen på kajen fick vi promenera uppför kullen till fängelset. Där utrustades vi med audioguider. Det var bra, det gick att pausa berättarrösten. 


Den långa korridoren med celler i två våningar kallades Broadway.


En normal cell. Tänk dig att tillbringa några år här. Något privatliv är det inte fråga om.

På Alcatraz fanns två val för fångarna. Antingen följde de reglerna och hade en tillvaro som var förhållandevis uthärdlig. Alternativet var det motsatta, att sätta sig upp mot de regler som fanns. Då väntade bland annat långa perioder i total isolering och mycket sparsamt med mat.



Alcatraz historia är lång, men mest känt för allmänheten är dess historia som det rymningssäkra fängelset för de allra svåraste och mest rymningsbenägna fångarna. Flera var livstidsdömda. Den mest kände fången för oss är gangstern Al Capone. Han gäckade polisen i många år, men kunde till slut dömas för skattebrott. Al Capone satt många år i fängelse i Atlanta. När det blev känt att han kunde fortsätta sin kriminella verksamhet från fängelset förflyttades han till Alcatraz. Han blev säkert gruvligt besviken när fängelsedirektören gjorde klart för honom att han skulle behandlas precis som de andra fångarna. Inga fördelar där inte. Al Capone tilldelades nr 85 och blev därmed degraderad till en siffra.


Al Capone, till vänster på bilden, ser ganska nöjd ut på det mugshot som togs när han anlände. Han fick anledning att lägga sig till med en mindre kaxig uppsyn.



De fångar som inte uppförde sig enligt de gällande regler riskerade att hamna i isoleringscell. Här en av de celler som var helt mörklagda. Fången satt i totalt mörker dygnet runt.


Fängelsets bibliotek.


Det mest kända flyktförsöket var välplanerat. Fångarna gjorde öppningen bakom ventilationen större under cirka ett års tid. De visste att det fanns ett ventilationsschakt som ledde upp på taket. För att förvilla vakterna tillverkade de huvuden av tvål, betong, lim, papper och annat. Hår tog de från sig själva eller medfångar. 



Här fick fångarna ta emot besök. En gång i månaden var dosen. Kontakten sköttes genom telefon och fånge och besökare fick inte röra varandra.



Fängelsets kök och matsal. Mat serverades tre gånger om dagen. Då hade fångarna matrast i 20 minuter. Vi förstod det som att alla fångarna åt på samma gång. Då är det lätt att förstå att matstunderna innebar en stor risk för att incidenter kunde ske. 





Alcatraz var känt för att vara rymningssäkert. Det kalla vattnet och de starka strömmarna runt The Rock hindrade de som försökte. Det finns inga bevis för att någon av de som ändå gjorde flyktförsök lyckades.



Några omtumlande timmar är till ända och vi går ombord på båten tillbaka till fastlandet. Vi hade väl skött oss så vi fick tillåtelse att återvända.




Tack för besöket!
⛴💨🌻

2 kommentarer:

  1. Tur att ni blev utsläppta!
    Det är alltid med lite skräckblandad förtjusning man besöker den typen av turistmål.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var ruggigt att se vilka förhållanden fångarna levde i. Det är ju alltid roligt att få se de här mytomspunna platserna, men fy vilket omänskligt ställe. /K

      Radera