fredag 18 augusti 2023

Tisdag 1 augusti 2023. Icy Strait Point (Hoonah), Alaska. Varning för grizzlybjörn!

Efter en hel dag till sjöss var det så dags för oss att äntligen få kliva i land i Alaska. Kändes nästan lite högtidligt. Så här långt vasterut har vi aldrig varit tidigare. Icy Strait Point är inte stort. Vildmark med regnskog och vilda djur inpå knuten och en stor hamn för kryssningsbåtar. Turism är den största inkomstkällan för bofasta i Alaska.

För att komma till Hoonah kunde man antingen promenera eller åka gondol. Vi kurade under ett strilande regn och åkte gondolen dit och använde apostlahästarna för att ta oss tillbaka till båten.


 




Utflykter är en del av rederiets profil. De våghalsiga kunde åka upp på toppen av det närliggande Hoonah Mountain och åka zipline ner till Hoonah. Vi var nöjda med att stå och se på när de kom nerseglande.

Ziplinern är världens längsta med 1625 meter och har en fallhöjd på 405 meter. Det gäller att hålla i hatten under färden, hastigheten är hisnande upp emot 100 kilometer i timmen med lika många meter ner till trädtopparna. I restriktionerna står bland annat att de som åker bör vara bekväma med höga höjder (!) och inte ha på sig skor med öppen tå.



Någon sorts hallon, smakade absolut ingenting. Beror väl delvis i alla fall på att det är relativt kallt och solfattigt. Kanske anledningen till att de satt kvar på buskarna?


Mycket lavar på träden tyder på att luften är lyckligt befriad från luftföroreningar.




Jodå, vi blev påminda på flera ställen att det är ren vildmark vi befinner oss i. Grizzlybjörnarna lurar runt hörnet.



K var tvungen att känna på vattnet. Varmare än förväntat, men inte badbart. 




Späckhuggaren Kéet blickar ut över Brown Bear Bay och välkomnar fiskare och världsresenärer till Hoonah. Här fanns en virtuell geocache så vi passade på att bli fotade tillsammans med Kéet. 

Det strilande regnet har upphört och vi beger oss tillbaka till båten för dusch och middag.

🚢💨🌻

1 kommentar:

  1. Så spennende utflukt, og sikkert godt å få logget en cache.

    SvaraRadera