fredag 18 augusti 2023

Torsdag 3 augusti 2023. Juneau, huvudstad i Alaska.

Alaska är stort, större än de flesta amerikaner anar. Men det förvånar inte oss som är bättre upplysta om USA än dess egna invånare. Kathy Slamp, den pensionerade lärarinnan, visade en bild under sina föredrag som visar hur Alaska breder ut sig i "The Lower 48". Och vi höll oss bara runt den röda pilen. Delstaten är stor.

Fram till 1867 var Alaska en del av Ryssland. Ryssarna var i finansiella svårigheter och fruktade att Alaska skulle tas av engelsmännen då området var avlägset och svårt att försvara. Eftersom man ändå räknade att bli av med det beslöt man sig för att sälja området till USA. Så skedde till en köpeskilling av 7,2 miljoner dollar. Det motsvara cirka fyra cent per hektar. Köpet var omstritt, vad skulle man med värdelösa isvidder i norr till? Det ändrades senare med guld- och oljerusch. Numera är turismen det som sysselsätter flest alaskaner.

Alaska administrerades på olika sätt efter köpet och blev inte delstat i USA förrän 1959 som dess 49:e delstat. Huvudstadens plats har växlat genom åren men är nu Juneau. Staden med drygt 17 000 invånare är inte stor för att vara huvudstad. Den kan bara nås per flyg eller båt, direkta bilvägar finns inte.







Juneau klamrar sig fast mellan vatten och branta bergssluttningar. Och de som fått bygga i sluttning får ta trapporna för att komma hem. Det finns många och vindlande trappor.




Nere vid havsnivå var det betydligt lättare att ta sig fram. Det fanns flera totempålar utspridda i staden.


Juneaus vita uppkomst sträcker sig till 1880 när guld hittades strax utanför staden. Gruvdriften pågick fram till 1940-talet. Ett konstverk hedrar gruvarbetarna.




Det är ingen idé att plocka bort vinterutrustningen, den ska ju strax användas igen.








Det finns en linbana upp till bergstoppen för finfin utsikt. För $50 styck avstod vi. Trots att det var en obegränsad heldagsbiljett.


Patsy Ann 1929-1942 var den som välkomnade varje skepp som anlöpte hamnen. Trots att hon var döv sedan födseln kunde hon "höra" fartyg i annalkande och var först av alla att ta emot det. En riktig maskot för staden och hon hade allas gunst. 




Vi geocachade lite i staden men tyvärr gick "labbarna" oss förbi på grund av dålig telefontäckning. E-simkortet vi hade inhandlat fungerade inte i Alaska.
🚢💨🌻





1 kommentar:

  1. Huffamei, så kjedelig med dårlig telefondekning. Men ser det ble en det gule smilefjes likevel. :)

    SvaraRadera