fredag 10 juni 2016

Fre-Måndag 3-6 juni. Öland, Alvar och nationaldag.

Öland är ett av våra favoritställen och vi brukar försöka komma iväg dit i alla fall en gång varje säsong. Det spelar oss inte så stor roll om det är vår, sommar eller höst, bara det är lågsäsong.

Denna gång kom vi iväg så sent som fem på fredag eftermiddag. Men så blir det när resdagen samtidigt är en arbetsdag.   Med ett kort fikastopp vid Kroksjöns fiskecamp utanför Tranemo tog resan till Karlevistenen fyra och en halv timme. Men då hänger det på att det flyter på bra i trafiken.


På morgonkvisten när vi slog upp våra ljusblå kunde vi titta ut över ett försommarvackert landskap. Vi tog en liten sväng i spenaten och titta där, blommar inte Teveronikan, eller Mormors glasögon, som den också kallas.


Vi bodde vid Karlevistenen och här är den, runstenen. Den lät sig inte rubbas!


Ett besök på Paradisverkstan i Färjestaden lockade. Förstås. En ljuslykta (vad annars? :) ) ville följa med hem.


Alvaret väntade på oss. Vi åkte och parkerade Plåt-Tina vid Möckelmossen mitt ute på Alvaret. Det var lite oroväckande svart och mulet på himlen, men vi vågade oss ut ändå. En geocach-runda på ca 6 kilometer verkade vettigt att ge oss på. Det var en fin promenad och mitt ute på Alvaret mötte vi ett helt gäng nyfikna kor. Ingen ilsken tjur i sikte, tackålov... Handtama var de inte, förstås, utan höll sig på behörigt avstånd. När vi närmade oss bilen på hemvägen började det droppa från himlen och det kom en regnskur.


Alvarat blommar vid Eketorp!


Det är något speciellt med Alvaret som lockar oss och många andra. Det blev ännu en natt fricamping vid Möckelmossen. Det var öronbedövande tyst hela natten.


Efter regn kommer solsken! Söndagen bjöd strålande sol hela dagen och då njöt vi förstås lite extra. Mycket Alvar, lite Ottenby med pippiskådare överallt men mest njöt vi av den fina naturen.


Nu hade vi fricampat i två nätter och varit ute och rört oss i naturen en del. Då blir det plötsligt viktigt att hitta tillgång till duschmöjligheter. Vi kollade runt lite och fastnade ganska kvickt för en ställplats tillhörande Sandviks camping norr om Degerhamn. En enkel camping med det som en sann husbilsåkare vill ha; toaletter, duschar, kanske toatömning, gråvattentömning och färskvattenpåfyllning. Denna gången var det endast de två första kriterierna som var viktiga för oss. Ställplatsen ligger fantastiskt vackert för sig själv utmed kanten till Kalmar sund. Så här i lågsäsong var det inga problem att hitta en fin plats lite avskilt från övriga husbilar om man så önskar. Och det gör ju vi! När vi inte har våra goa kompisar A och S E med oss förstås!

Om man klarar sig utan el kostar en natt på ställplatsen 100 svenska riksdaler under lågsäsong. Och då kan man duscha hur länge som helst! :)Solen börjar så sakta sjunka ner mot Kalmar sund. Vi satt på första parkett.


I kvällningen efter middagen bestämde vi oss för att njuta av solnedgången en liten bit bort från ställplatsen. Det fanns ju dessutom två geogömmor för oss att hitta... Strandkålen blommade överallt!


Båt på land.


Solen målar allt i rött.


Plåt-Tina njuter i kvällssolen...


Plötsligt gick det fort och snart var solen redan nere och doppade tårna i vattnet.


Måndag den 6 juni och Sveriges nationaldag. Solen sken från blå en blå himmel och det är väl ingen överdrift att säga att det tog emot att behöva åka hem. Det här bilden är mycket Öland; blommande vägkanter och en väderkvarn.


Vallmon och nåt annat blått blommade fint i kanten på vetefältet.


Väl över på fastlandet var det egentligen raka spåret hem som gällde. Men vi måste ju fika. Då blev det som det brukar bli. Vi letade efter ett lämpligt ställe att stanna, alltså där det kunde finnas en geogömma! Denna gång visade det sig bli en riktig fullträff. Alldeles intill en geogömma hade Micke Johansson sin hytta och butik, i närheten av Örsjö. Han berättade att han jobbat i många år på Orrefors och Pukavik innan han vågade sig på att starta egen glasblåsning i egen hytta. Hyttan var inte öppen eftersom det var söndag, men vi fick ändå följa med ner till hyttan och se hur det såg ut.


Av det vi såg kunde vi förstå att han är väldigt skicklig. Han både designar och tillverkar allt sitt glas.


Nu var vi inte stadda vid kassa att köpa nåt av det finaste konstglaset, men fick med oss en signerad vas i alla fall.


Fika skulle vi ju och det blev ett stopp vi Örsjö kyrka, en sexkantig historia som byggts upp igen efter en brand på 1970-talet. Även här fanns en geogömma. :)

Och snipp, snapp, så var vi hemma igen...1 kommentar: