söndag 26 juni 2016

Sön 26 juni 2016. Mot Altanterhavsveien.

Ålesund var lugnt när vi vaknade. Det var lite oväsen från någon musiklover vid midnatt, men det tystnade så småningom.


På väg till toa på morgonen höll vi på att ramla baklnges vid åsynen av detta. Två stora mjukisdjur i framrutan på en tysk HB, plus ljusslingor. Borde vara höga böter på sånt... ;)


Innan vi lämnade Ålesund för gott åkte vi upp till utsiktpunkten Aksla Fjellstua.
Därifrån har man utsikt över hela byn. Här syns jugendstilen tydligt.


Panoramabild över hela Ålesund.


Under resan har vi till vår glädje upptäckt att det inte längre är svindyrt i Norge. Den svenska och den norska kronan är nästan lika i dagsläget. Att handla mat i butik kostar inte längre skjortan. Men det är fortfarande annorlunda att gå ut och äta. Eller dricka för den delen...

Vi styrde nu kosan mot Molde och Atlanterhavsveien norr om Molde. Vi åkte en färja (vad annars?) från Fureneset till Molde. Det var ju söndag och därför fick vi vänta en halvtimme på avgång. Den här gången var biljettflickan uppmärksam och biljetten gick på 373 NOK mot 136 NOK om bilen hade varit under 6 meter. Morr!

Nu hade regnet så smått börjat strila igen. Vi hade tänkt att vänta till i morgon med att åka Atlanterhavsveien eftersom vädret verkade bli lite bättre då. Men både norska väder-yr och svenska smhi ändrade sig under dagen och vädret såg ut att bli stadigt även i morgon. Dessutom gick det så himla snabbt att åka ut till Bud, där den berömda vägen startar och även till Vevang, där broarna börjar, så vi bestämde helt enkelt att fortsätta. Jo, regnet det strilade, och det förtar ju lite av upplevelsen förstås. Och vägen är nog lite överskattad. Det är ett par broar som är lite spektakulära, men annars så är det egentligen bara ännu en fin väg i Norge. Och ännu finare är det nog en dag när solen skiner och havet ligger som en spegel. Men, drömma går ju...


Vi åkte vägen åt båda hållen eftersom vi ville se broarna en gång till. Och vi tyckte nog att det var finast att åka norrifrån, alltså från Kristiansundshållet.Ungefär mitt på vägen kan man stanna till vid Eldhusöya, där det finns ett litet kafé och toaletter. Man kan gå runt den lilla ön på spångar. Där finns ett monument över alla de som har omkommit till havs. Ja, det regnade en del!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar