måndag 27 juni 2016

Mån 27 juni 2016. Trondheim och Nidarosdomen.

Denna dag kan bäst beskrivas med tre ord: regn, regn och REGN... H*E vad det har regnat idag! Med några kortare uppehåll. Och prognosen säger mer regn...

Vi trodde att vi vildcampade i natt. Den villfarelsen togs vi abrupt ur i morse när det knackade på bilrutan. En glad gutt ägde stället och ville ha 200 NOK för övernattningen. Lite surt, så klart, eftersom vi trodde att vi hittat ett gratisställe. Men bara att betala... Och för det priset ingick toa, dusch och vattenpåfyllning på hans hytteuthyrning om vi ville. Sagt och gjort. Vi unnade oss en lång och varm dusch innan vi for vidare. 


Ytterligare en passage av Atlanterhavsveien.


Just det, ja. Regn, regn, regn. Hela dan! Nu börjar vi tröttna på Norge...


Världens längsta oförankrade pontonbro. Det gäller att vara påläst så man förstår storheten i det ögonblick man kör över bron...


Färjekön som mötte oss när vi körde i land Halsa från Kanestraum. Det här var troligen den sista färjan vi åkte med för denna gången. 

Eftersom det regnade hela dagen bestämde vi att åka mot Trondheim med en gång. När det regnar blir man väldigt snabbt rastlös. Vi åkte förbi Kristiansund, som likt Ålesund ligger på öar förbundna med broar. För att komma till stan behöver man åka i långa tunnlar. Den ena är fortfarande betaltunnel. 

Vi kom fram till Trondheim strax före fem. Domen stängde kl sex... Snabbt hittade vi en parkering, ner med cyklarna och in till kyrkan! Under den timmen vi var borta höll regnet upp. Men det började droppa så smått på hemvägen och regnade bra när vi kom iväg igen. 


Nidarosdomen i Trondheim är den näst största domkyrkan i Norden efter Uppsala domkyrka. De äldsta delarna började byggas för 850 år sedan. Det är den viktigaste kyrkan i Norge och var kröningskyrka. Stilen är gotisk med romanska inslag. Både utsidan och insidan är magnifik. 

Vi kom strax efter fem och betalade 90 NOK per skalle för att få komma in. Vi hade en knapp halvtimme på oss innan en gudstjänst skulle börja. Det var fotoförbud inne i kyrkan så det fick (som vanligt) bli några höftskott och lite i smyg. 
Kyrkan är ganska mörk och sparsmakad invändigt. Få, små och dessutom målade ljusinsläpp. Belysningen var modern men snygg och verkningsfull. 


Orgeln är magnifik och vi fick höra lite när kantorn spelade in sig inför mässan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar