lördag 25 juni 2016

Lör 25 juni 2016. På cykel i Ålesund.

Redan i går kväll bestämde vi oss för att stanna en natt till i Ålesund. Campingen vi bodde på i natt låg en aning utanför stan. Därför gjorde vi en omrangering i morse. Efter att ha tömt Plåt-Tina på grått och svart och fyllt på vitt åkte vi direkt till ställplatsen i centrum (den där vi inte fick plats på i går). Och minsann åkte det inte en bobil alldeles när vi kom.Perfekta platsen vid kaj och nära servicehuset men långt från infarten. Kunde ta mig tusan inte bli bättre. Det duggade fortfarande så det satt bra med en kopp kaffe på direkten.


Första parkett när Hurtigruten gjorde sitt dagliga stopp i byn.


Om man tittar riktigt noga kan man faktiskt se rompan på Plåt-Tina i raden till höger.


Ålesunds smalaste hus.


Ålesund är en fin stad och drar många turister. Den ödelades nästan helt i en stor brand 1904. Därefter bestämdes att husen skulle byggas i sten, inte trä som tidigare. Jugend var snyggt och högsta mode och så blev staden känd för sina jugendhus.

Mycket rundade hörne och andra detaljer och som här, pyntad fasad.


Staden ligger på ett antal öar så det är vatten överallt. Och båtar. Den ena större och flottare än den andra.Fiskargumma i silltunnan.


Nix, det är inte ett fängelse uppe på höjden utan en skola.


Jugendhusen doppar tårna i fjorden.


Panoramabild tagen från piren.


Denna livbåt konstruerades av Ole Brude, en sjöman från Ålesund. 17 augusti 1904 seglade livbåten ut med fyra mans besättning för att korsa Atlanten. Den 6:e januari spolades båten upp på land i Gloucester norr om Boston. Då hade besättningen fått stå ut i fem månader under storm och nedisning. Båten hade kastats som en boll i ovädren. konstruktören kunde därmed bevisa att en täckt livbåt kunde klara alla väder. Tyvärr var Brude långt före sin tid, det tog över sjuttio år innan överbyggda livbåtar blev standard inom sjöfarten.


En mås.


Två starar?


Dagen ägnades i huvudsak åt geocaching, samtidigt fick vi se staden på köpet. Eftersom vi bodde så centralt var det enkelt att åka "hem" för lunch och middag och sedan ge oss ut igen. Vid kyrkan träffade vi två litauer som var ute på en biltur i Norge. På tre veckor skulle de hinna med att se i stort sett hela landet. De höll också på med geocaching och hjälpte oss att leta fram den lille rackarn.


En stare med hjälm.


En annan stare som hann få av sig hjälmen.


Solen går ner över Ellingöyfjorden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar