lördag 25 juni 2016

Tors-fre 23-24 juni 2016. Norge. St:Hans på Vestkapp och svensk midsommarafton i Ålesund.


Färden fortsatte nordväst ut. Målet för dagen var Vestkapp, Norges västligaste punkt. Vägen upp till själva punkten var brant och smal. Vi funderade på hur det går till när det är högsäsong. Det var inte läge för möte på den vägen. Väl upp på toppen var vädergudarna med oss. Solen lyste och vi fick utsikt åt alla håll. Byggnaden bakom oss har tidigare varit kafé, men ödelades i en orkan (Dagmar) för ett par år sedan. Nu verkar det vara på gång att öppna den igen.


Det finns förstås en geogömma här uppe. Den loggades förtjänstfullt.


Utsikten är ögonbedövande!


Snö- eller kanske stengalleri?


Alldeles nedanför Vestkapp hittade vi en enkel campingplats i Ervik. Vi delade plats med två tyska plåtisar och en tysk tältare. Sämre utsikt kan man ha!


En lång och fin sandstrand alldeles vid campingen. Ingen badade, endast några tappra surfare. I dag firade Norge St:Hans, motsvarigheten till vår midsommarafton. Byborna tände en stor eld på stranden senare på kvällen.


Solen börjar gå ner.


Första parkett när solen dalade vid 22-tiden. Det var svårt att krypa in i bilen när det är så ljusa kvällar.


Den tuggummituggande biljettmannen upplyste oss om att det kostar minst 2500 NOK om laserkontrollanten kommer och mäter bilen. Då ingår även cyklarna som hänger bak på. Vi chansade och det gick bra även denna gången.


Nu hade vi åkt bil i flera dagar och behövde röra på oss. C hittade en geocachrunda på ca 4 kilometer som passade oss bra. Vi hittade tio av elva möjliga, så det fick tyvärr bli en blågubbe. Det märktes att det varit torrt ett bra tag, det som vanligtvis var lite sank mark var nu helt torrt! Bra idag, tyckte vi.


Väl framme i Ålesund var klockan ganska mycket och det var dags att hitta boställe för natten. Centralt i Ålesund finns en ställplats vid den norra kajen. Där var FULLT! Inte så konstigt med tanke på att det var fredag och vi var sent ute. I stället åkte vi till Volsdalens camping nån kilometer bort och hittade en plats där. 315 NOK med ström och dusch. Överkomligt. Fint väder med sol och vi kunde sitta ute en stund och titta på campinglivet. En tysk hade fått med sig den stora kolgrillen i sin bobil och osade ner halva campingen. Mysigt... eller?!

Vi är inte så noga med midsommarfirande egentligen. Men trots det fick vi med oss matjessill och gräddfil hemifrån. Tillsammans med norska potäter och salladslök (gräslök hittade vi inte på REMA 1000) och en svensk öl till fick vi ändå oss en midsommarmiddag.


Endast Norge norska jordbaer har. Och är det midsommarafton så är det, då bör det finnas jordgubbar på bordet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar