fredag 24 juni 2016

Tis-Ons 21-22 juni 2016. Norge, vidare ut på vestlandet.

En tanke med den här resan var att gå upp till Preikestolen, en av Norges största turistattraktioner. Preikestolen är en klippa som reser sig mer än 600 meter upp från havsytan. Tyvärr var väderprognosen inte så tilltalande.

Vandringen upp till klippan är 3,8 kilometer enkel väg. Den betecknas som krävande och beräknas ta ca två timmar och har tre kraftiga stigningar på vägen upp. När vädret varslade duggregn ändrade vi våra planer och skippade vandringen. Det kändes inte så kul att gå i duggregn på hala stenar. Vi får helt enkelt komma tillbaka en annan gång.I stället tog vi färjan tillbaka till "fastlandet" och fortsatte förbi Stavanger. På väg till färjan loggade vi en gömma vid en bro. Det var ett litet bro-troll som höll i gömman.

Vi åkte genom en tunnel under Byfjorden som är 5875 meter lång och går som djupast 223 meter under fjordytan. Det är lite läskigt att åka i de här långa, djupa tunnlarna.


Under resan har det redan blivit, och kommer att bli, resor över olika vatten (fjordar mest) med en färja av olika storlek. Här verkar det vara en modell större, men vilken och var den går har vi inte en aning om... ;)


Men det som kännetecknar en färjeöverfart är den fina utsikten som man bjuds på.


Målet för dagen blev (utan att vi visste att det var ett mål planlösa som vi är) Haugesund, som ligger söder om Bergen. Nere vid kajen är det fint att titta ut över de flotta båtarna tvärs över vattnet och de storstilade villorna uppe på höjden.


Fjordvattnet genom stan heter Karmsundet.


Haugesunds stadskyrka med ett monument av två fiskargubbar i fonden.


I utkanten av Haugesund finns det här monumentet, Haraldshaugen. Uppfört på den plats där Harald Hårfagre torligen är begravd. Monumentet är ett riksmonument och restes 1872 till minnet av Norges enande tusen år tidigare.  Det symboliserar nationens enande och granitobelisken står för enheten. Runt obelisken står fylkestenar från vart och ett av de då 29 fylkena.

Vi satte ner våra bopålar för natten på campingen som låg alldeles intill monumentet.


Innan dusch och middag tog vi en promenad längs stranden ut till fyren längst ut på udden. 


Är det inte färjor över fjordarna så är det höga och långa broar. Vi får vara tacksamma att norrmännen har använt en del av sina oljepengar till att bygga tunnlar och broar, i annat fall hade vår resa varit betydligt längre och krångligare. Dessutom hade vi väl slagit sönder bilen på dåliga vägar. Nu är många vägar riktigt bra.


Här färjar vi ånyo.
Norges andra största stad Bergen hoppade vi faktiskt över den här gången. Vi har varit här tidigare och tyckte att det fick räcka ett tag. Men vi stannade ändå till vid den här stavkyrkan som heter Fantoft och som ligger i utkanten av byn. Den är en återuppbyggd kopia av en stavkyrka som brann ner till grunden 1992. Privata intressen har byggt upp kyrkan igen och flyttat den hit. I inträdet 55 NOK per skalle ingick toalettbesök i blått sken.


Ett av alla vattenfall vi ser utmed vägarna som kastar sig utför en bergvägg många meter ner. 


Nästan överallt ser vi vyer likt denna. Fjordvatten och snöklädda berg i bakgrunden.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar