lördag 19 juli 2014

Lördag 19 juli 2014. Slut på denna resa.

Idag körde vi från våra vänner i Alt-Mölln söder om Lübeck direkt hem. Vi hade bokad färjebiljett till avgång 12.15 från Puttgarden. Trafiken flöt långsamt på Autobahn med stau och umleitung. Vi var säkra på att missa vår tid och var lite uppgivna inför tanken på oändliga färjeköer. Döm om vår förvåning då det inte fanns en enda bil att köa med utan vi körde direkt till incheckningen. Pråmen slapp vi eftersom de inköpen var fördelaktigare avklarade på avreseorten.



Helsingör - Helsingborg. Andra gången Tina står i pool position, denna gång på betydligt större båt än överfarten på Donau.


Vignetter för att få köra på motorvägar. Överst Schweiz som gäller året ut och därunder tiodagars i Österrike och Tjeckien.


Hemma på sin vanliga viloplats pustar Tina ut efter 558 mil och sju länder i Europa. Nästa gång blir det en förhållandevis kortare tur.



Fredag 18 juli 2014. Kärt återseende.


Lugn resdag mot nordväst. Vi skulle hälsa på en klasskamrat till K, de hade inte setts på 30 år.


På några ställen fanns enorma solpanelsfarmer. Vindkraftverken stod även tätt. Här på slättlandet kan man ta tillvara på blåsten.




Vi gjorde ett längre stopp i Schwerin, en fd grå DDR-stad som fått en ordentlig ansiktslyftning.




K och värdinnan L hade inte setts på över 30 år men det var som tiden inte rusat iväg. Vi fann alla varandra och hade en mycket trevlig kväll. Gamla minnen rotades fram och dammades av. Under kvällen ingick även vinbärsskörd och provuppsättning av ett tält som skulle användas av ett ungdomsläger.


När det började skymma hördes ett ordentligt klapprande. Våra värdar hade ett storkpar som grannar knappt hundra meter bort. När det på småtimmarna blev läggdags bjöds vi på ordentlig lyx. Vi fick sova i riktiga sängar och dessutom i den svala källaren!









torsdag 17 juli 2014

Torsdag 17 juli 2014. Resdag mot norr.


Klockan åtta kom bagaren och en lång kö ringlade fram till bilen. En sån service att kunna handla färskt frukostbröd på campingen. Finns det någon motsvarighet i Sverige?
Vi hade ett tysk/svenskt par som grannar. Med en lite kortare plåtis och två barn. Vi blev verkligen imponerade hur de kunde få ihop det dagliga och nattliga pusslet. De hade rest runt Östersjön, Tyskland-Sverige-Åland-Finland-Baltikum-Polen-Tyskland. De var mycket nöjda och gav oss en liten idé om framtida resrutt.


Idag blev det en resdag mot Lübecktrakten. Det går säkert att klämma på några timmar på Autobahn. Vi valde att inte köra på dessa och då tar det betydligt längre tid. Vi började med att titta på Spreewald. Trodde vi. Vi var nog på fel ställen i detta område som inte imponerade på oss. Kanske skall man uppleva området på cykel eller i kanot för att få ut mer.
Någonstans längs vägen såg vi detta storkbo högt uppe på en stolpe.







Eftersom resan har innehållit diverse slott kunde vi inte motstå Potsdam och dess slott Sanssouci.
Vare sig byggnader eller park kunde mäta sig med andra palän vi sett. Snyggt ändå men lite förvånande att det är ett av landets stora besöksmål.



Camping/ställplats väster om Brandenburg. C läskar sig med en mörk Krušovice som vi hittade på en Getränktmarkt under vägen.

onsdag 16 juli 2014

Onsdag 16 juli 2014. Dresden dagens highlight.


Efter ett fruktlöst försök att hitta Radebeul Ost för att se på smalspårsbanan satte vi kurs mot Dresden. Naturligtvis kryssade vi i för att undvika motorvägar i vår navigator Klara. Väl framme fick vi cirkulera en bra stund innan vi hittade en parkering. Tina 2.0 är lite större än gammel-Tina vilket märks i stadsmiljö.


När vi närmade oss den mest historiska delen var det Frauenkirchen som dominerade stadsbilden.




Vi vandrade runt i de historiska kvarteren så långt som parkscheinautomaten tillät oss. Tre € och ingen möjlighet till växel gav oss bara två timmar.
Här är fram- och baksida på Prinsarnas procession, en krönika över Sachsens regenter i Meißenporslin. 25 000 kakelplattor som täcker 957 m2.




Zwinger. Denna världsberömda barockbyggnad från början av 1700-talet och var inledningsvis tänkt som orangeri. Senare tillkom konst och inhyser nu porslinsamlingar från Meißen och Kina. Det finns även konstsamlingar med holländska mästare från 1500- och 1600-tal, bl.a. flera verk av Rembrandt.


Floden Elbe flyter genom staden och det är populärt att göra turer ombord på de ångbåtar som trafikerar farvattnet.



Ett fullt naturligt inslag i stadsbilden.




Vid det enorma torget Neumarkt ligger Frauenkirche. Kyrkan kallas i folkmun för stenklockan. Byggd 1726-43 efter ritningar av arkitekten Georg Bähr. Kyrkan förstördes totalt vid engelsk-amerikanska terrorbombningen 13-14 februari 1945. Den låg sedan i ruiner fram till 1994 då återuppbyggnaden startade. Kyrkan återinvigdes och välsignades 30 oktober 2005. Som ett fredstecken är kyrkan öppen för alla och hade fram till 2012 besökts av 14 miljoner.


Campingplatsen för natten blev i Lübben i kanten av Spreewald. En lugn familjecamping där det livligaste som händer under kvällen är två pojkar som spelar pingis.









Tisdag 15 juli 2014. Tillbaka i Tyskland.

Tjeckien är billigt så precis som alla snåla husbilsåkare passade vi på att fylla förrådena innan gränspaseringen mot Tyskland. Tjeckiska Usti nad Labem har gott om affärer. Vi hittade ett stort Tesco (ja dom är multinationella och breder ut sig) som bestod med allt vi behövde. Turligt nog ligger Mc Donalds i samma hus så där snyltade vi på deras WiFi.


Snygg bro över Labe i Usti n L.


Tyvärr kom vi in på en motorväg mot Dresden. Snabbt av från den och på småvägar ned mot floden Labe. I utkanten av ett samhälle fikade vi på parkeringen till deras badanläggning. Den dök oväntat upp efter några kohagar. Tre pojkar slogs om utrymmet i bassängen. 



Vacker väg utefter Labe som byter namn till Elbe vid gränsen. Den rinner ut i Nordsjön vid Hamburg.



Många hus ser fallfärdiga ut men är nog bra mycket bättre på insidan. Nya fönster skvallrar om att det inte är obebott.


Här passeras Labe i Decin.


Här är gränsstationen Tjeckien/Tyskland. Den passeras utan formaliteter. Annat var det innan muren föll. Då var både östtyskar och tjeckoslovaker rigorösa i sin kontroll av inpasserande.


En liten personfärja stretade i motströmmen. Båten gick med fören nästan parallellt med floden under överfarten. Änderna sitter på rad och iakttar skådespelet. 



Det är ändå forna Östtyskland vi åker i, vägarna har mycket att önska emellanåt.



Kvällens ställplats hittades i Radebeul strax norr om Dresden. K förbereder kvällsmaten, det var länge sedan vi hade broccoli så det såg vi fram emot. Blev det gott, undrar den intresserade? Tja, vi var ganska hungriga...