lördag 5 juli 2014

Lördag 5 juli 2014. Salzburg.

På morgonen smattrade regnet på Tinas tak. Och vi som tänkt oss en heldag i stan. Ingen brådska med frukosten och när vi gick mot busshållplatsen minskade regnet. Efter byte vid Hauptbanhof klev vi av vid Mirabellgarten. Då hade mirakulöst nog regnet bytts mot strålande sol. Vi kom fram till slottet och där var rena bröllopsfabriken.


Brudpar fanns överallt och blev lyckönskade och fotograferade.

Den som kan sin Sound of Music känner säkert igen sig.


En geocachegömma ledde oss genom okända gränder i gamla stan. Så småningom fram till målet. Vi hittade inte gömman tyvärr.

Däremot fanns det en biergarten på platsen. Bryggeriet "die Weiße" hade egen servering. Vi började med deras goda veteöl. När vi såg andra gäster mumsa på god mat kunde vi inte motså menyn.Tillbaka till östsidan om floden Salzach hamnade vi vid Mozartplats och Residenzplatz. Känner ni igen fontänen från filmen?


Alldeles bakom fontänen ligger Domen. Efter en brand omdanade italienske arkitekten Santino Solari  katedralen under trettioåriga kriget. Den återinvigdes 1628 i barockstil. En bomb träffade kyrkan den 16 oktober 1944. Trots svåra tider kunde den återöppnas den 1 maj 1959.


Promenaden fortsatte mot NV och vi såg Festung Hohensalzburg lite underifrån.


Pferdeschwemme, hästälskarens dröm. Från 1693 kunde hästarna få ett hovbad. Ramper leder ned i vattnet från båda håll.


Stor del av stadens kollektivtrafik sköts av eldrivna trådbussar. Jisses vilket drag när chauffören trampar på fartpedalen. Inget buller eller stinkande avgaser. Märkligt att Sverige bara har en elbusslinje.


En Mercedes med grötservo gjorde reklam för en cirkus.När staden nästan tog slut fanns hiss upp till Mönchsberg. Där låg staden för våra fötter.


Vi var tvungna att handla lite mat innan affärerna stängde. Tillbaka till Tina han vi med lite campingliv också.


Den lokala campingkatten kom på besök och det gick inte motstå lite gull med henne. C fick borsta av sig alla katthår efteråt så att allergiska K inte skulle få kli i näsan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar