onsdag 16 juli 2014

Onsdag 16 juli 2014. Dresden dagens highlight.


Efter ett fruktlöst försök att hitta Radebeul Ost för att se på smalspårsbanan satte vi kurs mot Dresden. Naturligtvis kryssade vi i för att undvika motorvägar i vår navigator Klara. Väl framme fick vi cirkulera en bra stund innan vi hittade en parkering. Tina 2.0 är lite större än gammel-Tina vilket märks i stadsmiljö.


När vi närmade oss den mest historiska delen var det Frauenkirchen som dominerade stadsbilden.
Vi vandrade runt i de historiska kvarteren så långt som parkscheinautomaten tillät oss. Tre € och ingen möjlighet till växel gav oss bara två timmar.
Här är fram- och baksida på Prinsarnas procession, en krönika över Sachsens regenter i Meißenporslin. 25 000 kakelplattor som täcker 957 m2.
Zwinger. Denna världsberömda barockbyggnad från början av 1700-talet och var inledningsvis tänkt som orangeri. Senare tillkom konst och inhyser nu porslinsamlingar från Meißen och Kina. Det finns även konstsamlingar med holländska mästare från 1500- och 1600-tal, bl.a. flera verk av Rembrandt.


Floden Elbe flyter genom staden och det är populärt att göra turer ombord på de ångbåtar som trafikerar farvattnet.Ett fullt naturligt inslag i stadsbilden.
Vid det enorma torget Neumarkt ligger Frauenkirche. Kyrkan kallas i folkmun för stenklockan. Byggd 1726-43 efter ritningar av arkitekten Georg Bähr. Kyrkan förstördes totalt vid engelsk-amerikanska terrorbombningen 13-14 februari 1945. Den låg sedan i ruiner fram till 1994 då återuppbyggnaden startade. Kyrkan återinvigdes och välsignades 30 oktober 2005. Som ett fredstecken är kyrkan öppen för alla och hade fram till 2012 besökts av 14 miljoner.


Campingplatsen för natten blev i Lübben i kanten av Spreewald. En lugn familjecamping där det livligaste som händer under kvällen är två pojkar som spelar pingis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar