måndag 7 juli 2014

Måndag 7 juli 2014. Mest religiöst.

När vi betalt campingen (ingen check in när vi kom) var det gröna vägar igen. Och vackert är det i Österrike. Dagens etapp skulle visa sig vara något kyrksam.


Vi kom till Mariazell och dess märkliga basilika som grundlades 1157. Den byggdes först i romansk stil, blev på 1300 talet gotisk och fick slutligen på 1600 talen sista ombyggnaden i barock. Det hela har resulterat i ordentliga stilkrockar.


Mariazell verkar för övrigt vara en trevlig stad. Den är tack vare basilikan Österrikes främsta vallfartsort. Vi såg många vandrare och busslasterna lär välla in här speciellt på särskilda helgdagar.


Bakom basilikan låg detta passande hotell.


Framför basilikan fanns märkligt nog detta drivhjulspar. Har säkert kommit från Mariazellerbahn men varför och varför framför kyrkan? 
Dagens andra religiösa stopp var Stift Melk. Österrikes största och mest besökta kloster. Historien går tillbaka till romarna och sedan till Babenbergarna som byggde en fästning här. 1089 donerade en av dessa borgen till Benedectinermunkarna som omdanade till ett befäst kloster. Efter en brand ombyggdes klostret totalt i barockstil 1702-38. Det sägs bestå av nio miljoner tegelstenar för att rymma 500 rum och salar.
Vi kom tyvärr försent för att se allt detta. Biljettkassorna höll på att räkna munkarnas dagsinkomst när vi kom fram.Kvällens nattläger slogs i Krems, campingen ligger på Donaus norra flodbank. Tvärsöver floden ligger Stift Göttweig som grundades 1083. Utmed flera kilometer av vägen fram till campingen såg vi att sluttningarna var fulla av vin- och aprikos(!)odlingar. 

Det är fortfarande stekhett om dagarna. I förmiddags var det lite behagligt mulet, men senare blev det soligt, och hett, igen. Vi stryker utmed väggarna för att hitta skugga...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar