lördag 5 juli 2014

Fredag 4 juli 2014. Örnnästet

Från Zell am See styrde vi mot Salzburg. Man genar då lite genom Tyskland. På denna lilla tyska utlöpare ligger Berchtesgaden. Namnet klingar lite obehagligt, vilket invånarna inte kan lastas för. Hitler hade fattat tycke för Obersalzberg och bestämde sig för att bosätta sig vid foten av berget Kehlstein.


Uppe på toppen av detta berg lät Martin Bormann i femtioårspresent till Hitler bygga ett hus som kom att användas för representation. Naturligtvis betalade han inte anläggningen själv utan överlät detta på partiet. Bormann själv blev endast 44 år gammal, han dog ett par dagar efter Hitler. 


Örnnästet ligger på 1834 m höjd och här sedd från busstationen. Vägen upp är numera stängd utom för de speciella bussar som transporterar upp besökarna. Bussturen tar ca 15 minuter och går i full fart uppför, och nerför, berget. 


Det hela byggdes på rekordtid, ett och ett halvt år. Vägen slingrar sig brant i serpentiner och tunnlar fram till en parkering. Där är en gång sprängd in i berget och en mässingklädd hiss tar vid för färden 124 m upp till huset.Uppe på toppen har man verkligen utsikt 360 grader.


Det kändes lite overkligt att Hitler en gång har struttat runt på terassen här. Numera är allt servering och huset inrymmer en restaurang.Vi skippade hisskön och promenerade ner till bussarna. Det gav oss tjugo minuters funderingar och tillfälle att se fredliga blommor.

Därefter fortsatte vi till Salzburg. Vi kom till campingen, Nord-Sam på Samstraße, i vettig tid så vi hann ta bussen in till centrum en stund. Mer om Salzburg i nästa inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar