söndag 13 juli 2014

Lördag 12 juli 2014. Prag igen.

När vi räknade på tidigare besök i Prag kom vi fram till att detta var femte och sjätte besöket för oss. Och inte undra på det, Prag är en alldeles underbar stor småstad. Juli och augusti är inte de bästa månaderna eftersom staden invaderas av turister. Vi är ju det själva så det är lite motsägande att klaga. Vi har sett de flesta "måsten" så vi försökte att hålla oss undan de värsta horderna.


Vår camping ligger i de norra delarna. Det är buss till järnvägsstationen i Holešovice, där vidare med metron in till staden. Vi åkte till Vyšehrad, ett tidigt fästningsområde i söder. Det sägs att här är Prags vagga även om det nu inte finns några äldre byggnader i området. Många Pragbesökare missar denna juvel. Här finns en basilika och på dess kyrkogård vilar många berömdheter. Tonsättarna Antonin Dvorák och Bedrich Smetana.
Prazsky hrad med S:t Vituskatedralen syns i fonden.Vi tog oss dock ner i trängseln, K behövde nåt mot den stekande solen. Vi hamnade därmed bland tingeltangelstånden. Det är lätt att motså kitschiga souvenirer. Allt verkar gå att sälja bara det står Prag på eländet.


Astronomiska klockan vid gamla stadens torg.


En bit västerut passerar man Moldau på Karlbron. Här måste man passera minst en gång! Mycket trängsel och underhållning. På kvällarna är det mysigt att lyssna på musik här.Bridge Band underhöll med jazz. 


När vi kommit över till lillsidan spelades det på kristallglas. Imponerande hur bra det låter.


I Malá Strana var det fransk matmarknad. En liten bricka med franska ostar och vin satt fint.


Här är Karlbron från söder.


Vi vilade fötterna en stund i en park och hade en snuggrökande granne en god stund.


Detta är inte rosa elefanter.


En del nytt finns även i stadsbilden. Detta är Dancing building från 1996.


Sen var det dags för en mörk Kozel.


Det finns gott om veteranbilar som vill ta oss med på rundtur i staden.
Vi passerade en trött hund och kom fram till en bro med mängder av hänglås. Älskande skriver sina namn på låset, fäster det vid bron och slänger nyckeln i vattnet som ett bevis på att förhållandet aldrig kommer att brytas. Ett par verkar dock ha varit lite osäkra och använde kombinationslås. Undras om båda kan kombinationen?


Detta var ett matställe vi käkat på tidigare men nu var maten inte så att vi gjorde vågen. Inget att vara ledsen för, det finns massor av andra matställen att prova.
Kvällen närmar sig och människomalströmmen mattas något. K vilar sig mot räcket och det är kö för att ta på relieferna vid en staty. Vi har tidigare känt på dem för att logga en virtual geocachegömma. Kommer inte ihåg anledningen till denna rit.


Solen sänkte sig i väster över hrad. Efter många timmar till fots är vi ganska möra och tar oss hemåt till campingen. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar