lördag 14 juli 2018

Lördag 14 juli 2018. Det drar mot hemgång.

Det drar kallt på Oasen på morgonen och termometern visar inte många grader för att vara i mitten på juli. Några otäcka moln på himlen gör det inte muntrare. Vi checkar ut från ställplatsen och drar så sakta norrut på Jylland.



I korsningen där man svänger höger för att komma till fastlandet från Rømø svängde vi istället rakt fram. Det fanns ett par geogömmor som vi ville ge en chans.



Här i Toftum på Rømø ligger Danmarks äldsta och minsta skola. Det var byborna i Juvre, Toftum och Bililmark som 1784 startade en förening för att bygga det lilla skolhuset. Medlemmarna i föreningen lovade att låta sina barn gå i skolan från det att det var 5 år. Pojkarna fick sedan gå i skolan tills de var 10 år och flickorna tills de var 8 år. Skolan lades ner 1874 då undervisningen flyttade till en större skola.



Vi såg att huset är under renovering. Det är nog inte så mycket kvar av den gamla skolan, mycket är säkert utbytt.



Vi lämnade Rømø och åkte tillbaka till fastlandet. Ribe är en fin stad som vi har besökt florera gånger tidigare. Och med tanke på det kalla vädret avstod vi ett besök denna gången. Men vi bestämde oss för att logga en geogömma alldeles utanför staden som heter "Udsigt mod Domkirken". Det lät lite för bra för att vara sant i det platta landskapet, men vi åkte i alla fall dit. Utsikten från gömman var...hm, sådär, eller vad säger man? Det är lite domkyrka mellan skyltarna.



Fem steg åt sidan och man kunde faktiskt skymta domkyrkan i Ribe!



Resan fortsatte och vi stannade till i Billund, där LEGO uppfanns av Kirk Kristiansen 1932 och tillverkningen av LEGO-bitar och andra leksaker är fortfarande i familjens ägo. Utanför fabriken finns dessa LEGO-bitar i kolossalformat. C kan konstatera att bitarna är som LEGO ska vara, bara lite större än vi är vana vid.



Och geogömman hittades förstås och kunde loggas.



Man är aldrig för stor för att leka med LEGO!!



Hela Billund präglas förstås av LEGO.



Det här huset innehåller bland annat utställning om LEGO och dess historia.



I en rondell utanför Give finns det här Solhjulet. Hjulet är ett konstverk och konstnären har bland annat använt sig av den italienske matematikern Fibonaccis (levde på 1200-talet) talserie som hänger ihop med det gyllene snittet. Han har även fått inspiration av Europas äldsta kända hjul, 5000 år gammalt, som hittades 1948 i en mosse utanför Give.



Frampå eftermiddagen skingrades plötsligt molnen och det blev ett klarblå himmel.



Vi övernattar på en camping i Auning. Stor som tusan med hoppborg, servering och allt möjligt som vi inte behöver, men den ligger bra till inför morgondagens korta färd till Grenå. För hela kalaset får vi betala 150 danska kronor, men då kan vi stå och duscha varmt så länge vi har lust.



Nu har vi tömt kylskåpet på all mat, i morgon blir det knäckebröd med mjukost på tub till frukost! 😉🚙💨


1 kommentar:

  1. Det dårlige været var nok ett tegn på at nå nærmer semesteren seg slut.Ved denne tiden har dere nok kommet hjem til ett ferietomt hus som har lengtet etter dere. Simma lungt, vi sees plutselig.

    SvaraRadera