lördag 7 juli 2018

Lördag 7 juli 2918. Mer Holland, några väderkvarnar och lite mer cykling.

Det fina vädret består. Solen skiner, tempen är behagligt varm och vi bor kvar i våra kortbyxor. Nu har vi till och med (nästan) slutat att kolla in väderprognoserna eftersom vi har vant oss vid att det "ska va så här".

Vi fortsatte färden norrut. Målet för dagen var att komma nånstans i närheten av Monnickendam. Som vanligt försöker vi undvika motorvägar när det inte hastar. Och det gör det väldigt sällan när vi är ute. På kartan kunde vi se att vi skulle tvingas runda eller korsa Amsterdam på något vis, undrar bara på vilket sätt som blir det bästa? Vi tog sats och började med Alphen som delmål. I Holland är det som bekant mycket vatten. Det är floder, kanaler, och andra stora och små vatten som ska korsas.I ett försök att åka på lite vackrare vägar upp till oststaden Gouda kom vi förbi ett område med många bevarade väderkvarnar. Området ligger i Kinderdijk norr om Papendrecht. I floden intill låg en kryssningsbåt och det vällde människor omkring överallt, det var nästan svårt att ta oss fram med Plåt-Tina.En liten bit bort stannade vi för att fika. C kollade lite och såg att det fanns en trevlig geocachtrail utmed kanalen och i polderlandet nedanför. Sagt och gjort, vädret var, som vanligt, perfekt för en cykeltur.Det var mycket hög vass utmed kanalen, men här och där kunde vi skymta vattnet.Gömmorna var kluriga, inget för nybörjare, haha. Vi hittade de flesta, men gav upp ett par stycken. Dessutom var det väldigt gott om höga brännässlor, något som våra bara ben ogillar!Så småningom ledde cykelturen fram till väderkvarnsparken. I den första vi kom fram till var det bostad och vingarna fungerade! De snurrade så fint.Väderkvarnar. Men det mals nog inget mjöl i dessa utan vingarna driver pumpverk för att hålla vattennivåerna stången.När orken och lusten avtog och värmen steg var det dags att återgå till Plåt-Tina och fortsätta färden norrut. Vi behövde komma förbi Amsterdam innan vi slog nattläger. Den snabbaste vägen enligt GPS-Klara var att ta en liten färja över ett vatten söder om Amsterdam.Färjan hette Esmeralda. Det kostade oss € 4.10 för en enkel överfart som sparade oss säkert en timme extra i bilen om vi skulle köra runt.Sedan bestämde sig vår ibland urkorkade GPS att vi skulle köra igenom Amsterdam. Det är långt att åka runt och mycket trevligare att passa på att få se lite av stan också. Vi har varit här tidigare, ett annat år, och cyklat runt så just den biten behöver vi inte göra om just nu.Amsterdam är verkligen en hektisk storstad.Efter att ha klarat oss helskinnade ut från stora staden satte vi kurs lite mer norrut. Det hade hunnit bli lite försent att åka runt och leta camping så vi valde helt enkelt den första vi hittade. Det blev denna lilla camping som ligger i Ilpendam strax väster om Monnickendam. Ingen reception och ingen som ansvarade för campingen. Tack och lov fanns i alla fall en hjälpsam herre som visade oss tillrätta.Denna skapelse möter vid infarten. En Airstream, amerikas klassiska design och husvagnsmärke. Ingen hemma i kväll.

I dag den 7 juli har vi bemärkelsedag. Det är precis 27 år sedan vi träffades en varm kväll i Göteborg. För att fira det bor vi på en halvsunkig camping och äter stekta tortellini och halloumi och dricker belgisk öl till. Den sista belgiska storflaskan vi har. Men firandet kan inte bli mycket bättre än så!Intill campingen låg det här huset. Med egen vallgrav. Det är lite märkligt ändå att det finns så oerhört mycket kanaler i Holland. Nästan varje hus har en egen liten kanal alldeles utanför knuten.Ett minnesmärke över brittiske flygaren William Alexander McVie som störtade här under andra världskriget.Lite rostiga jordbruksmaskiner piggar alltid upp! Detta är en hästdragen strängläggare. 🚙💨


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar