fredag 23 juni 2017

Fredag 23 juni 2017. Midsommarafton och vi är blåsta på holländska landsbygden.

Den tryckande hettan bröts igår och idag var det betydligt svalare samdidigt som en riktigt frisk västanvind dragit in. Vi ligger kvar på ställplatsen i Hoorn. Trots motvind gav vi oss ut på en cykeltur sydväst om staden. Landskapet är platt och då får vinden härja fritt. På utvägen hade vi en ordentlig motvind att streta mot medan hemvägen gick lättare då vi länsade undan.


Här tittar vi ner på poldern från skyddsvallen. Polder är land som erhållits genom invallning och utdikning. Vattennivån bakom ryggen på oss är ca fyra meter högre än den vi ser ut över.


Det stod en gammal encylindrig råoljemotor i en trädgård. Propelleraxeln verkar lite kort... Klart mycket intressantare än ett rådjur i bronsmålad betong.


Vi kom fram till ett ställe med massor av någon sorts små, gula näckrosor. Ett par änder hade stora svårigheter att simma sig fram. Rena saragassohavet.


En genomblåst stare! Det kan sägas om holländska cyklister att det är mycket ovanligt att någon använder hjälm här. Inte ens barnen använder hjälm, inte heller mopedisterna eller alla de som kör elcykel. Vi har till och med sett en mamma som höll sin lilla bebis i famnen och cyklade, ingen av dem hade hjälm. Det är i stort sett endast de få som tränar på racercyklar som har hjälm. Elcyklar verkar vara standard i Holland, det bara susar till när de kör om i full fart.


K ser nöjd ut sedan C varit inne i buskagen och hittat en geogömma. Här är det Mimmi Pigg som får stå på huvudet nere i marken mellan gångerna när hon blir hittad. För en mugglare blir gömman tagen för stubbe.Stora delar av dagens rutt gick parallellt med järnvägen. Här syns NS färgglada pendeltåg.


Väl tillbaka fann vi varenda plats för husbilar vara upptagen. Hoorn är populärt.Genomblåsta, rödkindade, skäggiga och nöjda efter dagens cykeltur.


Midsommarafton till ära åt vi sill och potatis, det gäller att hålla på traditionerna. Vi hade släpat med allt hemifrån, vis av erfarenhet att det inte går att få tag det nödvändigaste på kontinenten. Hur klarar dom sig utan midsommarsill egentligen? Sen blev det holländska jordgubbar med tysk grädde. Å det kan dom leverera!


C loggar dagens gömmor på datorn. Så mycket lättare nu när internet är "fritt" ute i Europa. När det midsommar åker svenska flaggan fram på bordet! 🚙💨


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar