torsdag 22 juni 2017

Torsdag 22 juni 2017. Från Horst till Hoorn i Holland.

Natten inte helt behaglig. Trots att vi hade alla fönster öppna innan vi gick och la oss och dessutom hade takluckorna öppna under natten var det bra varmt. Och varmt som rackarn även till frukost. Morgonbestyren tog aning längre tid eftersom vi tömde både grå- och svartvatten samt fyllde på färskvatten. Det gäller att passa på när det finns möjlighet. 


Målet för dagen var att åka de 9 milen till Hoorn. För att komma dit kan kan antingen åka (trist) motorväg via Amsterdam eller åka över en ca 2,5 mil lång fördämningsvall. Vi valde lätt bort motorvägen och valde istället vallen. Precis när man börjar turen ut på vallen från staden Lelystad syns detta konstverk. Vi blev nyfikna och stannade till för att se det på närmare håll. 



Konstverket som är gjort av engelsmannen Antony Gromley är 26 meter högt. Han fick inspiration av polderlandets raka linjer i terrängen och kraftledningsstolpar som korsar landskapet. Gromley har gjort flera monumentala verk, mest känd är "Angel of the North" i Gateshead i norra England. 


När vi kommit över på andra sidan åkte vi in till den lilla staden Enkhuizen för att köpa mat. Det här är en bred gata, men ändå är den stensatt. Precis som alla gator verkar vara i Holland. 


Och genom staden rann förstås ett antal kanaler. I Holland är det vardagsmat att ha en kanal på tomten!


Vi kom fram till ställplatsen i Hoorn som ligger i gästhamnen. Här har vi stått tidigare så det var lite deja vue att komma tillbaka. € 15 per natt med el och toa. Dusch kostar € 1. Rent och snyggt. 


Vi fikade sen lunch och cyklade sedan in till centrum som ligger några hundra meter bort. På stora torget var det ostmarknad. Gravt medelålders (och någon lite yngre) herrar sprang runt torget med ostar som lastades på kärror dragna av hästar. Efter en stund insåg vi att ostarna var gjorda av plast! Ett sånt fusk!! ;)


Några andra herrar och damer i folkdräkter tog en svängom på torget anförda av denne elegante herre. 


Plötsligt tog allt slut! Plastostarna försvann i ett huj och herrarna och damerna packade ner allt krafs. De skulle väl vidare till nästa ostmarknad. En osthandlerska kom fram och varnade oss för ett regnområde som var på väg. Vi tog varningen på allvar och hem till Plåt-Tina. Japp, hon hade rätt! Det regnade, blåste och åskade ett par timmar innan det klarnade upp igen. 


Troligen ett gammalt hamnmagasin som nu får tjäna som restaurang. Regnet hade nog jagat bort utegästerna idag. 


Så här ska det se ut. Riktigt fina ostar att köpa i den välsorterade matbutiken. 


När regnet försvann och solen nästan tittade fram tog vi en cykeltur i stan. Nu var det betydligt svalare. I hamnen både gamla och nya båtar. 

Mer båtar. Ända inne i centrala stan. Vatten överallt. 


På kvällskvisten fick vi besök av en koltrast som satt länge på grannens tak. Han pep mest och behövde nog träna lite för att komma igång med den karaktäristiska drillen. I morgon då det är midsommarafton kanske? 🚙💨


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar