onsdag 7 juni 2017

Lör-tisdag 3-6 juni 2017. Hänryckningens tid, Squeeze Day och nationaldag.

För K som är statsanställd innebar det ännu en helg med fyra dagar ledigt inklusive måndagens squeeze day. C hade haft ett litet pyssel med att försöka byta ut vattenslangen på toa som var lite trasig på ett ställe. Det visade sig vara lättare sagt än gjort, så han fick pyssla ihop den gamla slangen i stället och montera tillbaka den. Ett himla pilligt arbete, nästan omöjligt...
Efter att ha laddat Plåt-Tina med rent vatten i tanken och kläder till oss drog vi iväg på förmiddagskanten. På vägen söderut passade vi på att besöka vänner i Varbergstrakten.

Vi fick kaffe och svenska jordgubbar som smakade himmelskt gott och på det kunde vi fortsätta färden nerigenom. Vi åkte kustvägen för att slippa motorvägshetsen.
I Svensgård NV om Eftra ligger ett dämme i Suseån med kraftverk. Vattenföringen var ganska god så det var imponerande vattenkaskader i laxtrappan. C letade, och hittade förstås, en geogömma.


Vi slog läger för natten vid parkeringen till Finstorps strövområde norr om Kågerup i Skåne.


När vi kom var det relativt tomt på parkeringen. Vi ställde oss bredvid en kompis. Turning Torso som tjusig inramning.


Slottet är inte så mycket att se längre. Men det gamla tornet är fint.Japansk trädgård.


K hade satt upp Malmö slottspark på sin bucket list och den var dagens mål. I helgen var det även Malmö Garden Show och då förväntades mycket folk. Vi ställde klockan på ringning i ottan och var på plats halv tio, innan utställningen öppnade. Tomt på parkeringen. Under tiden innan helgutställningen började kl 10 gick vi runt i slottsträdgården och tittade på allt vackert växande.


Finare tårta kan man knappast tänka sig.


Ett gammalt uttjänt badkar blev ett fantastiskt fint blombad.


Trevlig böna som sålde bland annat stenugnsbakade fåglar.


Fräckt! Hasselnötsskal som underlag. Men stackars den som fått knäcka alla de nötterna!


Tyvärr hade det börjat regna när utställningen öppnade och det lade lite sordin på upplevelsen. Å andra sida var färgerna rikare och fräschare. Det var många intressanta och roliga installationer som inspirerade K till något i hemmaträdgården?


När vi sett oss mätta gick vi tillbaka till Plåt-Tina och parkeringskaoset som inträffat. Till slut kom vi iväg och åkte till Klagshamns hamn för att fika. Vi kikade på Öresundsbron och vattenkraftsparken. Vad göra nu? Regnet skulle vara hela dagen i Skåne. Vi hade i planeringen tänkt på banvallscykling norr om Karlshamn. Vi satte kurs österut.

Vi körde småvägar och i Rydsgård spanade vi in ett udda hus som varit med i TV:s "Husdrömmar". Ett hus som byggts inuti ett växthus. Helt klart annorlunda. Vi kunde konstatera att de inte satsat på trädgården riktigt än. 


Vi nattade på en camping i Asarum och på morgonen for vi till Hemsjö för att starta cyklingen på banvallen efter Karlshamn-Vislanda-Bolmens Järnväg. Här var också ett pärlband av geocachegömmor som vi letade efter. Vi var ute hela dagen och återvände till Plåt-Tina för fika en gång.


Så att vi visste vilket vatten vi befann oss vid.


Bara vi och våra cyklar. Mötte knappt en kotte på hela dan. 


Den obligatoriska cykelselfien...oops, vi glömde visst ta av oss hjälmarna...


På denna del löper banvallen utmed Mörrumsån känd för sitt fina laxfiske.


Den som letar han finner?


I Hovmansbygd finns ett avsomnat järnvägsmuseum och C letar här efter en geogömma. Fotografen har fångat en cykel, (vatten)häst och stare på samma foto. ;)


Vi vände vid landskapsgränsen och K loggar dagens nordligaste gömma.På återvägen gjorde vi en liten avstickare i Hovmansbygd till Ebbemåla bruk. Det är ett gjuteri och mekanisk verkstad där tiden stått stilla. Ett arbetslivsmuseum som nu tyvärr bara öppnas för bokade grupper.När vi cyklat färdigt på banvallen styrde vi kosan några mil norrut till Norraryds Camping. Och vad smakar inte bättre än en weissbier som after bike?
Som nummer två på K:s bucket list fanns IKEA:s museum i Älmhult. Vi gick runt och mindes och förundrades hur denna företeelse möblerat Sverige och numera även övriga delar av världen. Det var intressant att få lära sig om hur detta multinationella företag startades av Ingvar Kamprad. Tyvärr blev det lite för mycket "Kim Il Sung-varning" när massa personliga prylar var utställda. Tillför hans rökpipa eller en karta han tummat på historien om IKEAs framgångssaga? Nja, vi var allt lite besvikna över utställningen. Det hade varit kul att få se fler möbler live, och inte enbart på små bilder.Efter IKEA var det dags för hemfärd. Inte helt lätt vägvisning i denna Älmhultsrondell.

1 kommentar:

  1. Dette så riktig bra ut, fin tur.Vi kommer nok til å ta den turen en gang vi også.

    SvaraRadera