fredag 22 juni 2018

Torsdag 21 juni 2018. En dag i Moseldalen.

På morgonen upptäckte vi att temperaturen var några grader svalare än igår. Men varmt nog för att inta frukosten utomhus. Vi lämnade ställplatsen i Ellenz och fortsatte turen söderut utmed den vindlande Mosel. Till en början tänkte vi nog att det var lite folktomt för att det var tidigt på morgonen, men sen insåg vi att det nog även beror på att det fortfarande är mellansäsong. De stora turisthorderna har inte anlänt än och det är vi mycket tacksamma för. 



Vart vi än kom under dagen så var det vinstockar överallt. Och alltid så är det planterat rosor i änden på varje rad. Eller? Så sjutton heller! De här rosorna såg vi på en parkeringsplats. Bara för oss turister alltså. 



Men fint är det ju! 



Vi förundras varje gång vi är här över att det över huvud taget går att odla vin på de superbranta sluttningarna. 



Till hjälp har vinbonden numera såna här vagnar som går på räls upp genom vingården. Måste varit en banbrytande uppfinning när de kom. 



Snyggt räcke som visade hela vintillverkningen ”från druva till glas”. 



Mitt i skrevet på gubben finns en geogömma, bara att blunda och göra det som måste göras. 



Och mitt i byn får vi se den nya motorvägsbron som håller på att byggas högt där uppe. Ingen skön syn. 



Plåt-Tina fick lov att klättra en bit upp på en sluttning för att vi skulle få en fin utsikt. Och hitta en geogömma!



En gammal vinpress stod och skräpade i en vägkorsning. Såna gamla vintillverkningsattiraljer ser man överallt numera när ny teknik har tagit över. 



Idag blev det en förhållandevis kort biltur. En liten avstickare för lite matinköp i Zell och sedan till Graach, två kilometer från Bernkastel-Kues. Där slog vi ner bopålarna på en stor ställplats. Cyklarna togs ner och vi tog en tur utmed floden. De stora pråmarna åker förbi i långa rader. 



Här ska det bli många tusen flaskor riesling till hösten. 



I Kues var det lagom med ett vätskestopp. 



En weissbier sitter alltid fint. 



På andra sidan Mosel ligger Bernkastel med alla sina korsvirkeshus. En turistfälla sägs det, men det är väldigt fint här. 



Rådhuset till vänster. 



Korsvirke överallt. 



Väl tillbaka på ställplatsen kunde vi njuta av kvällen ute en stund. När det började blåsa lite för mycket flyttade vi in. Men eftersom vi hade fått en så fin plats kunde vi fortsätta att titta på båtar från första parkett. 🚙💨



1 kommentar:

  1. Fantastisk herlig å se dette igjen, vi kjørte nedover Moseldalen i fjor.

    SvaraRadera