fredag 22 juni 2018

Fredag 22 juni 2018. Glad Midsommar, från tyska Mosel till Mosell i Luxemburg.

Midsommarafton började lite kyligt men med ganska klar himmel. Natten var lugn, det märks att de flesta semestrarna inte har kommit igång riktigt än. 



Den här ställplatsen hade den goda tyska ordningen vilket gjorde att vi passade på att både tömma grå- och svartvatten och sen fylla på med färskvatten. 



Färden fortsatte långsamt söderut, som vanligt utan slutmål för dan. Vädret såg lite lömskt ut och det var svårt att välja riktning. För att variera oss en aning åkte vi upp i bergen ovanför Mosel och fick en finfin utsikt. 



Utanför staden Trier med sin Porta Nigra blev det rådslag över en kopp kaffe. Staden och den svarta porten har vi sett förr. Därför bestämde vi att fortsätta en bit till, nu utmed bifloden till Mosel; Saar. C upptäckte en prick på kartan utanför Mettlach som verkade intressant. Google visste besked att detta skulle vara sevärt så vi åkte dit. 



Saarschleife är områdets största sevärdhet och stort även med tyska mått. Byggnaden vid parkeringen var stor men inte så märkvärdig. Ner till flodböjen var det 700 meter att gå. 



Väl nere vid utsiktspunkten möttes vi av denna panoramabild. Floden Saar gör en skarp sväng med en längd på totalt tio kilometer. 



På vägen till utsikten såg vi att det fanns en lång träramp, ”treetop walk” eller ”baum wipfel phad” på tyska, genom vegetationen. Den slutade med ett högt torn. Trädpromenaden är 1250 meter lång, mellan 3-23 meter över marken och tornet är 42 meter högt. 



Så här ser tornet ut från utsiktspunkten i markplan. Rampen och tornet invigdes 2016. Vi bestämde oss för att gå upp. 



Det behövde vi inte ångra. Uppifrån tornet syntes svängen ännu tydligare. 



Det blåste bra på toppen av tornet. 



Håll i hatten!



Inga trappor nånstans utan rampen vindlar sig uppåt. Och neråt...



Det var dags att fundera på boställe för natten. Eftersom vi var nära gränsen till både Frankrike och Luxemburg var det till att välja. Vi valde en camping som låg några kilometer söder om Remich i Luxemburg. En gästhamn med camping i kanten på Mosell. För en natt med el och dusch fick vi betala € 20,50, rekord för denna sommarsemestern. Men då kunde vi duscha så länge vi ville! 



En svanfamilj fricampade vid båtrampen. 



Det var rent och snyggt på toaletterna och duscharna. Det var kanske lite sämre ställt med vår utsikt...



Midsommarafton är det ju trots allt. Vi hade fraktat med oss svensk sill, dill och gräddfil. I Tyskland köpte vi spanska färskpotatis. Och gräslök. Schnittlauch på tyska. 



Den danska snapsen har vi också fraktat med oss. 



Som sagt, Skål och Glad midsommar! 

(Vi åt tyska jordgubbar också, men de slank ner innan fotografen hann få upp mobilen...) 🚙💨


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar