lördag 23 juni 2018

Lördag 23 juni 2018. Genom tre länder.

Det blev lite ofrivillig sovmorgon eftersom vi beställt frukostbröd som inte kunde hämtas tidigare än klockan 9. Men sen kom vi iväg från campingen, bara nån vaktmästare ville komma och låsa upp så vi fick ta vår sladd från elskåpet! 



Lördag och vi behövde bunkra lite mat. Lika bra att göra det direkt på morgonen i en hyfsat stor stad tänkte vi. Ryckte i dörren på en stormarknad. Låst! Då såg vi flaggorna. Luxemburgs nationaldag och allt är stängt! Lång näsa. 



En geogömma ledde oss plötsligt av från huvudvägen och upp till det här lilla kapellet, La chapelle Saint-Etienne. 



Utsikten från kapelket var milsvid. 



Mitt i stan blev det stopp och bommarna gick ner för ett passerande tåg. Tror det var i Belgien. 



Som tur var skulle vi åka igenom södra Belgien idag och kunde passa på att handla i Arlon. Carrefour är ett säkert kort när det gäller mat. Vi fick fyllt på både kylskåp och torrvaror. 



Ut på vägarna igen och magarna började knorra. Då finns det förstås inte en enda lämplig plats att stanna på. I en lite belgisk stad hittade vi en kombinerad skola och rådhus där vi kunde lunchfika. 



Plötsligt såg vi en brunskylt (=sevärdhet) med Orval. C slet i ratten och vi styrde dit. Kloster och klosteröl är aldrig fel! På slingriga vägar tog vi oss fram. Och när vi svängde runt sista hörnet insåg vi att ”hör har vi varit förut, eller hur?”  Visst var det så, men strunt samma. Är vi nu här så får vi ta en titt. 



Klosteet Orval är stort. Öltillverkningen övervakas fortfarande av klostrets munkar. 



Religion och geschäft går fint ihop. Vi såg många lådor öl som bars ut från klosterbutiken, en del på säckkärror! 



Fint öl ska väl drickas i fina glas?! Utbudet var stort även här. 



Det är visst fotbolls-VM?? Och tydligen spelade Belgien idag. 



Belgien eller Frankrike. Vackert är det oavsett vilket land vi är i. 



Under dagen har vi snirklat oss upp och ner i Ardennerna. På sena eftermiddagen landade vi på en campingplats i franska staden Monthermé, vid floden Meuse. Samtidigt med oss kom en något udda campare. 



Kvällens middag, räkor med franska bubblor och baguette. 



Mumsigt och gott under markisen. 



Som efterrätt bjuds kaffe, belgisk våffla och Melodikrysset! 

Idag har vi åkt från Luxemburg genom Belgien för att landa i Frankrike. Det låter som att vi har kört många, många mil. Det har vi naturligtvis inte gjort. I de här delarna ligger länderna tätt och det är ett himla kryssande mellan dem, ibland utan att man hinner se skylten som talar vilket land man är i. I morgon håller vi oss i Frankrike hela dan! Tanken är att vi ska cykla utmed floden Meuse. Om vädret står sig. 🚲🚙💨


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar