lördag 30 juni 2018

Lördag 30 juni 2018. Fortsatt högsommarhett i Ypres.

Högsommarvärmen över Europa består. Stekhett i solen och vi söker skugga så fort vi kan.
I dag utlovades ännu fler plusgrader något som skulle visa sig stämma. Vi har idag haft knappa 30 grader på eftermiddagen.




Strax utanför Zonnebeke i den belgiska staden Passendale ligger brittiska samväldets största krigskyrkogård. Tyne Cot. 



Kyrkogården började anläggas redan 1917.





Här vilar 11 900 stupade soldater, varav över 8000 gravar saknar namn.
Vi såg många engelsmän som bläddrade i de förteckningar över alla stupade, troligen för att leta efter sina anförvanter. Flandern nordost om Ypres med omnejd var bara en enda stor leråker efter kriget. Vi kan bara föreställa oss vilket helvete de stackars soldaterna, på båda sidor om frontlinjen, tvingades genomlida. Allt för många kom aldrig hem igen.



Det som sagt varmt som i en bakugn. Men vi gav oss ändå på en liten cykeltur utmed en kanal norr om Ypres. Åtminstone åt ena hållet skuggade träden då och då.



Jodå, en och annan geogömma hittades också.



En trädkramare.



Murgrönan har tagit över.



Under tiden vi cyklade såg vi bara en enda liten båt. Men här fanns i alla fall en liten gästhamn.



Bra att någon flaggar så att vi vet vilket land vi är i. Och att Belgien fortfarande är kvar i fotbolls VM.



Cykelturen tog oss några timmar och vi kom tillbaka till campingen varma och svettiga. Vi hade sån himla tur att campingen hade fått ett återbud och vi kunde stå på samma camping en natt till, men denna gången inne på själva campingplatsen, inte på ställplatsen utanför. Leffe de Vignes var en ny bekantskap, med vita druvor. Den var riktigt god och satt riktigt fint som after-bike-öl.

Till middag blev det chili com carne på nötfärs som kanske kom från en Belgian Blue-kossa. Nåja, vi försökte att inte tänka så mycket på just den detaljen och allt smakade mycket gott. 🚙💨




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar