måndag 20 juli 2015

Måndag 20 juli 2015. Från fromhet till slakt.

Det regnade på nytt lite om morgonen så tuppen fick gala en lite stund innan uppstigning. Vi kom iväg österut och stannade i Aulnay-Sur-Marne.
Grindstolpen är smått antik, gjord av stol-räl, en rälsprofil som sedan länge fått ge vika för Vignolrälen. Varningsskylten är synnerligen pedagogisk, lite konstigt bara att det inte står SNCF på loket.


Basilikan i L'Epine är med på UNESCOs lista. Stor och den syns vida omkring i det flacka landskapet. Den är lika imponerande som katedralen i Canterbury (nästan). Men här uteblir folkhorderna. 


Orten är liten och man kan undra om besökarna på mässan får en bänkrad var. 


Som vanligt såg kyrkfönstren oansenligt grå ut från utsidan. Från insidan uppenbarade sig fantastiska glasmålningar. Kyrkan var mycket välbevarad. 


Kyrkporten var öppen och det var bara för oss att kliva in. Vi var ensamma och kunde verkligen strosa runt som vi önskade. Kyrkovattnet ser ut att serveras ur en gigantisk bag-in-box. Muggar fanns i trälådan bredvid. Vi avstod. Kanske beroende på den gröna färgen. Vi lunchade på en närbelägen bistro. Menyn fanns på en griffeltavla som bars ut vid varje beställning. Förrätterna var bäst, huvudrätten kunde fått en stund till på grillen. De skörtade upp de svenska turisterna (oss) på vattnet, det var lika värdefullt som vattnet vi såg i kyrkan. Landskapet är stadd i ständig förvandling. Det är inte så många år sedan sädesnekarna befolkade fälten, nu är det halmrullar som dominerar. Himlen var grå och mulen hela dagen, det var tacksamt eftersom temperaturen höll sig på behagliga 26-27 grader. 
Vi hamnade till slut på campingen i Verdun, stadens namn är för alltid förknippat med krigets fasor. Ca 800 000 soldater stupade på kullarna här omkring under första världskriget. Vid stadens citadell stod mängder av statyer på generaler och marskalkar. Vi kände inte igen en enda. 


Vi funderar inte på att byta upp oss även om vi stundtals avundas utrymmena i sådana här schabrak. Hur kom det åbäket in där? Campingen är gigantisk och har ett poolområde som inte stänger förrän sent. Gissa vad det innebär...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar