onsdag 22 juli 2015

Tisdag 21 juni 2015. Kanonmatens sista vilorum.


Verdun är för evigt förknippade med striderna under första världskriget. Vi tittade på en del av detta område med hemska minnen och har svårt att förstå hur det kunde ske.Denna lilla by hamnade i stridernas centrum under slaget om Verdun i juni 1916. Frontlinjen flyttades inte mindre än sexton gånger genom den under de följande månaderna och den låg sedan fullständigt i ruiner. Den böljande naturen som ter sig så fridfull var först ett kulturlandskap med bosättningar. Kriget förvandlade den till ett månlandskap med skyttegravar och granatkratrar.

Vid den nationella krigskyrkogården Fleury-devant-Douaumont ligger 16 000 fransmän begravda, bara en bråkdel av de miljoner som föll offer för världskonflikten 1914-1918.Runt om i området ligger flera fort och befästningar i olika stadier av sönderfall.


Direkt när vi passerat gränsen till Luxemburg fanns det mängder av bensinmackar. Drivmedel är låtskattat här och dieseln kostar € 1,05 mot 1,39 på t ex Irland. Från grannländerna åker man in här och fyller på sin bil.


I randzonen mellan låg- och högland kommer sandstenen i dagen med spektakulära formationer.


Nattning på camping i Echternach, Luxemburg. Första gången mattan kommer ut, tur att vi tog med den!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar