onsdag 8 juli 2015

Tisdag 7 juli 2015. IKEA, dagens höjdpunkt?

Vi åkte söderut vi kusten för att komma till Brú na Bóinne, även känt som en av högarna, Newgrange.


Strax innan Newry.


Välklippta häckar.Annagassan var en liten sömnig by vid havet. Vi stannadevför att hitta en geogömma vid hamnen. Det var lågvatten och båtarna låg och kippade efter vatten. I kvicksanden! På skyltar varnades det för den farliga sanden. Gömman ville inte låta sig hittas :(


Utmed hela kusten såg vi bara sandöknar eftersom det var ebb. Dowth är en av gravhögarna runt Newgrange. Vi hoppade över busstur till den största gravhögarna eftersom vi skulle få vänta flera timmar. Nöjde oss med god lunch i besökscentret. Sen åkte vi runt och tjuvkikade på egen hand. Dowth är den minsta och minst besökta av gravhögarna. Här får vem som helst komma intill och kliva runt bland all fårlort. En universitetsstudent, Ashley, bad oss fylla i en enkät om gravhögen. Hon hade sällskap av grannens hund som var otroligt lekfull och outtröttlig med sin pinne som hon gärna jagade. 


Knowth är en av de gravhögar som man kan betala för att besöka. Vi snylttittade genom stängslet. 


Newgrange är den mäktigaste och mest besökta av gravhögarna. Här kan man gå in. Dessa högar har även astronomisk betydelse då solstrålarna vid vintersolståndet kommer in genom en glugg och träffar rätt plats inne i gravkammaren. K har precis för sig att vi har varit här vid tidigare besök i landet. C är inte lika övertygad.

IKEA då?  Vi behövde få tag på ett köpcentra för lite komplettering. Eftersom vi inte vet vad som är Kållered/Bäckebol/Allum här så lät vi Klara leda oss till det stora blå varuhuset. Det borde ligga i ett köpområde. Så var inte fallet men vi fick lite sill o knäcke i alla fall. Tyvärr var Kalles kaviar slut. Blev det nitlott på förhistoriska civilisationers lämningar så fick vi åtminstone besöka vår tids samhällsinredare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar