torsdag 2 juli 2015

Torsdag 2 juli 2015. In i Nord-Irland

Klockan ringde i arla morgonstund och vi studsade så klart upp med ett äntligen...! Utsikten över sandstranden och bergen på andra sidan ihop med den friska luften gör väl att vi känner oss pigga och alerta. Första målet för dagen var en bevarad kvarn och linberedning, "corn and flax mill" vid floden Swilly i en ort söder om Letterkenny. Vi blev väl omhändertagna av Gavin. Det var inga horder av besökare idag så Gavin tog hand om oss och tre irländare. Vi fick gå runt i kvarnen och linbredningen för att se hur arbetet gick till. Gavin var påläst och kunde svara på även kluriga frågor.Gavin demonstrerar säckhissen i kvarnen.
Från linbredningen. Världskrigen medförde ett gigantiskt uppsving för linneindustrin. I denna anläggning togs fibrerna fram ur linväxten för att senare vidare förädlas i textilfabriker.

Besöket tog en god stund och vi skyndade oss vidare. Vi ville till Londonderry och ta en titt på staden med en välbevarad stadsmur. När vi väl hittade en parkeringsplats för Plåt-Tina var första prioritet att hitta ett matställe för oss lunchhungriga. Vi ramlade in på ett ställe med allt för den hungrige! Det blev burgare med de eviga "chipsen". Nu har vi syndat sån farlig mat flera dagar... 
Londonderry är som vilken vanlig brittisk stad som helst. Inte mycket som påminner om konflikten mellan unionister och nationalister. En muralmålning såg vi och monumentet som ska symbolisera en mer fredlig hållning mellan de två sidorna. 


Austins varuhus, Storbritanniens äldsta, grundat 1830 ligger i Londonderry. Knarriga trappor i snyggt träsnide men huset är nog inte sedan första öppningsdag. 


Utfarten från Londonderry över Foyle utgörs av en dubbeldäcksbro. Denna nedre våning var från början för järnvägen men sedan slutet av sextiotalet har bilarna tagit över. Suck.

Dagen avslutades med att vi åkte till Bushmills för övernattning. På den här campingen har vi bott tidigare, men förändringen är monumental. Ingen av oss känner igen ens ett grässtrå. Vädret har varit varmt och skönt idag och med växlande molnighet. Inte supervärme som hemma i Sverige och det är vi lite tacksamma för. 

I morgon aviseras riktigt fint väder. Om det slår in kan det bli en cykeltur till kusten. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar