söndag 19 juli 2015

Söndag 19 juli 2015. Runt och ner i Champagne.

Det var riklig nederbörd under natten och vi stod dessutom under en stor platan. Alltså smattrade det ordentligt i taket och sömnen blev därefter. Vi tog därför sovmorgon och kom inte upp först på campingen denna dag. I Epernay måste man ju naturligtvis besöka nåt av de prestigefyllda champagnehusen. Men först en sväng på bystan.

Vi åkte runt lite på champagnerutten, en turistväg som leder genom byar och vinfält. I nästan varje gathörn står en klase skyltar som pekar åt champagnehusen. Alla är inte stora och kända. Men de kan räknas i tusental. Det finns drygt fem tusen vinodlare i Champagne.


Bild av bild på turistinfotavla. Man hymlar inte, kolla gubben längst upp till vänster.Strax utanför byn Marfaux ligger en kyrkogård från fösta världskriget. Här vilar 4417 tyskar och på andra sidan kullen drygt 1000 engelsmän. Resultatet av krigets vansinne är mycket påtagligt här.Vi tog oss upp på en kulle där en jättestaty av påve Urban II tittade ut över nejden, och vackert var det. Det var denne Urban som år 1096 satte fart på det första korståget till Jerusalem.


Dagens trädgömma.

 

Eugene Mercier som 1858 grundade sitt vinhus. Ett affärssnille som hade nya friska idéer hur slipstenen skulle dras. Många spektakulära jippon som han var långt före sin tid med. Men bubblet var förstklassigt också.


Denna vintunna av jätteformat var en del i marknadsföringen. Den drogs ända till Paris och världsutställningen där. Förspänd av mängder av oxar och hästar var det ingen som missade färden.
Vi åkte turen med "tåget" nere i kalkstensgångarna under vinhuset. Efteråt var det provsmakning av den ädla drycken.


Ett av de andra husen, de Castellane.

1 kommentar:

  1. Fantastisk hva dere kan. Flotte bilder av pitoreske små byer. Det er nesten som å være der sammen med dere. Dere får suge til dere alle fakta om drikken, og ha litt voksenopplæring når dere kommer hjem igjen. Vi lover å lytte til alt dere har å fortelle.

    SvaraRadera