onsdag 15 juli 2015

Tisdag 14juli 2015. Plåt-Tinas irrfärd.

Efter frukost gav vi oss av mot Bluebell Railway. Men först ett landmärke i området.
Ouse Valley Viaduct nära Balcombe. Denna mäktiga dubbelspåriga viadukt har 37 valv och stod färdig till London-Brightonlinjens öppning 1842. Konstruktionen var gjord av ingenjören John Urpeth Rastrick och viadukten används än i dag för den täta trafiken.Sen började irrfärderna till Bluebell Railway. Vi hade tänkt att ta tåget från en mellanstation och åka på den nyöppnade delen till East Grinstead. Efter att linjen lades ned på sextiotalet användes en skärning till soptipp. Denna tipp har tills nu blockerat banans expansion norrut. Otroliga insatser har gjorts de senaste åren med att flytta soporna till en ny tipp.
Vår GPS Klara ledde oss via småvägar från än den ena till den andra tilltänkta stationen utan framgång. Vägarna var som vanligt mycket smala och ibland var det broar som var för låga. Till slut kom vi fram till Horsted Keynes men då var väntan till nästa tåg för lång plus att vi inte skulle få någon tid över vid ändstationen. Därför fortsatte vi för att:


Denna magnifika "villa/anläggning" byggdes i slutet av artonhundratalet av en advokat och hans konstnärliga hustru. Den kom aldrig ur familjens ägo vilket innebär att hela inredningen är i det närmaste original från färdigställandet. När sista dottern dog skänktes det hela till National Trust som förvaltar hus och trädgård med största pietet.

När huset byggdes installerades två badrum till elva sovrum samt ett antal toaletter. Det innebar att man satte in badkar i sovrummen! Stackars de tjänstefolk som skulle fylla detta badkar med varmt vatten! Och sedan skulle det tömmas också, fy för den nitlotten. 


Frun i huset och döttrarna var mycket intresserade av broderi och handarbete. De hade broderat massor av kuddar, sängöverkast och hela väggbonader i huset. Allt finns kvar än idag. Vi fick en rundvandring av en mycket kunnig och spirituell guide. Mycket handlade om arkitekten Webb och konstnären Morris som satte en stor och viktig prägel på huset när det byggdes. Webb var tydligen en arkitekt som satte funktionalitet i främsta rummet. Morris designade allt ifrån tapeter till möbler i huset. Det är onekligen lite häftigt att nästan ingenting har rörts eller flyttats ut från huset på över hundra år. Kanske beror det på att vi är i England...


Lavendeln blommade för fullt i långa rader i trädgården. 


1 kommentar:

  1. Så flinke dere er til å oppdage steder og til å ta bra bilder.

    SvaraRadera