lördag 15 augusti 2020

Lördag 15 augusti 2020. Från Övertorneå till Haparanda, via Överkalix och Kalix.



Myggen i Övertorneå var av en annan kaliber än i Sorsele. Här var de mindre och listigare. Vi hade tejpat kanterna på mörkläggningsgardinerna till takluckorna för att förhindra att mygg och annat otyg tog sig in den vägen. men, som sagt, en del av dem överlistade även det och tog sig in i Plåt-Tina. Det innebar att nattsömnen stördes en del. Det i sig innebar att vi tog oss lite sovmorgon. Innan vi lämnade campingen tankade vi färskvatten. 
 


Eftersom ett av målen med resan är att släcka de kommuner där vi hittills inte har hitta någon geogömma blev det idag en kringgående rörelse för att fånga in både Överkalix och Kalix kommuner på vägen till Haparanda. Här en utsikt över Överkalix. Floden i fonden är Ängesån som längre nedströms går ihop med Kalixälven.





Ja, det är ju så här att en del geogömmor leder oss till ställen som vi aldrig hade upptäckt annars. Till exempel det här stället där en norrbottning samlat på sig mängder av traktorer och annat nyttigt som kan rosta sönder. Det är Holgers traktormuseum.





Eller det här stället där allt som man såg runtomkring var tillverkat helt och hållet i trä. 
Nörderier kan ta sig olika uttryck.



Vid sen lunchtid landade vi så i Haparanda. Vi har läst om Finlands stängning av gränserna mot Sverige och ville se detta med egna ögon. Haparanda och Torneå är två systerstäder som hänger ihop. Till vardags är det säkert få som tänker att de ligger i två olika länder. Man har till och med vissa funktioner gemensamt som fritidsanläggningar, räddningstjänst och annat. Sedan fyra månader tillbaka får finländare resa över gränsen till Sverige. Svenskar är dock helt och hållet portförbjudna i Finland. Den här statyn ska symbolisera det goda samarbetet och den goda gemenskapen mellan de båda städerna. Vad vi förstår börjar Haparandaborna tröttna ordentligt. Vi kan inte annat än undra hur länge båda ländernas styrande kan blunda för konsekvenserna av stängningen. 



Alldeles intill minnesmärket ovan står vakter som bevakar att ingen obehörig tar sig över gränsen. Alltså svenskar. Vi gjorde ett litet försök eftersom det finns en enkel geogömma femtio meter in. Vakten var för dålig på engelska och det blev inget med det. Men vi försökte i alla fall. 



Gaveln på Haparandas för orten jättelika järnvägsstation. Men som det är en gränsstation behövdes utrymmen. Dock blev trafiken aldrig så stor som man en gång beräknade.



Kalix förknippar vi med löjrom. Denna delikatess som produceras här och sedan distribueras ut till hela landet. Vi hade förhoppningar att kunna kalasa på läckerheten men det kom på skam. Inget när vi tittade runt. Bara amerikansk i frysdiskarna. Hur kan dom med? Vi gissar att lagren är slutsålda och säsongens inte är leveransklar än.



Vi slår nattläger invid Kalixälvens strand på ortens golfklubb. Vi har funnit att många golfklubbar gärna tar emot husbilar för övernattning, och det tackar vi för. Vår erfarenhet är att det är lugnt och välskött och bra med toalett- och duschmöjlighet. Allt vi behöver med andra ord. 🚐💨




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar