söndag 16 augusti 2020

Söndag 16 augusti 2020. Vi hurrade för biskopen!

Efter att ha gjort rätt för oss på golfklubben i Kalix puttrade vi vidare först västerut för att sedan ställa Plåt-Tinas kylare mot syd. Första riktiga stopp blev i Boden.



K lyfter ett pekande finger mot ortsnamnet - Boden. Det är annars lätt att missa, Boden är inte jättestort. 



I trapphuset till perrongundergången fanns väggmålningar som berättade om järnvägens roll och personalens arbete.



Vi kikade på nattåget vars lok här bytte ände för färd mot Luleå.





Ett B-lok står uppställt i ett glashus. De hjälper inte riktigt utan rosten börjar att breda ut sig ändå. Lite sorgligt att vi inte kunde klappa loket. 







Från Boden var det inte så långt till Luleå. Vi gick en liten sväng runt domkyrkan och fick se biskop Åsa Nyström firas av kyrkobesökare efter högmässan. Biskopen hade fyllt ett jämnt årtal. 



Vattnet är nära var man än är i staden.



Delar av Länsstyrelsen har flyttat in i gamla cellfängelset.



På väg ut ur Luleå åker vi över Bergnäsbron, som är en öppningsbar klaffbro över Lule älv mellan centrala Luleå och Bergnäset. Bron stod klar 1954 och invigdes av Prins Bertil. Bron var då med en längd på 896,5 meter Sveriges längsta bro, men har sedan 1966 passerats av ett 20-tal broar. Bron har en segelfri höjd på 7,3 meter när den är stängd. Dess körbana är endast sju meter bred, men separata gång- och cykelbanor, tre meter breda, finns på båda sidor om körbanan. (Wikipedia)





Innan vi kom fram till Älvsbyn knorrade det alldeles förskräckligt i magarna. Det var dags för lunchfika och det var lämpligt vid denna hembygdsgård. K klappar om betongkossan. 





Älvsbyn har både en kyrka och en gammal kyrkby intill. 





Som vanligt passar vi på att besöka ortens järnvägsstation. I Älvsbyns togs dagens selfie. 



Japp, det är här de tillverkar hus i byggsats. 



Nästa stad att stanna till i var Piteå. Här stadshotellet. 





Och kyrkan ligger mitt i byn. 



När vi kom till Skellefteå var det sent och vi började krokna efter en lång dag. Vi stannade till för att logga ett par geogömmor, detta var en av dem. Ett TB-hotell i mästarklass. 



Vi fricampar i natt i Varuträsk. C summerar dagen. 🚐💨


1 kommentar:

  1. En herlig reise gjennom en vakker del av Sverige. Fullspekket med fakta og betraktninger av deres omgivelser. Komplettert av flotte bilder👍🏼🇸🇪

    SvaraRadera