måndag 17 augusti 2020

Måndag 17 augusti 2020. Skolorna börjar och vi går in i andra delen av semestern.

När vi vaknade vid badplatsen i Varuträsk sken solen men vinden var lite kylig. Bra förutsättningar för att fortsätta rutten som ger oss minst en loggad geogömma i varje kommun. 





På endemisk håll har björkarna redan börjat skifta till gult så det har nog varit en och annan köldknäpp. Men vi ”vår” badsjö var det fortfarande sommargrönt. 



Vi passerade Skellefteälven vid Finnforsen. Inte så mycket till fors numera då kraftverket har torrlagt den.







Francisturbinhjul framför Plåt-Tina.





För att få en geogömma i Norsjö kommun tog vi oss till Bastuträsk. Bara ortnamnet är värt ett besök. Det finns många platser där man undrar varför den heter som den gör. 





Färden gick vidare och en vid en geogömma kom C i samspråk med en ortsbo. Trevligt att råkas. Och så har man koll på avstånd och riktning till världsmetropolerna.







Det blev inget besök i ostmekkat i Burträsk. Coronan stänger ändå en hel del.



Resterna av Älglunds gamla kraftstation som brann upp 1929. Gissa vad vi gjorde där!





Dagens selfie på Vindelns station. Och så fick C se sina kompisar på GC rulla förbi.



Den orörda Vindelälven i Vindeln.



Alldeles utanför Vännäs finns detta konstverk. Eldsoffa av Ulf Rollof. Det skall gå att elda i ugnen bakom soffan så att den blir god och varm. Tyvärr funkar det inte nu så sittunderlag anbefalls.





Grön Eld är en 9 meter hög glasskulptur utförd av Vicke Lindstrand. Grön Eld är ett av Umeås mes kända konstverk och var när den uppfördes 1970 världens största glasskulptur. Konstverket står på Järnvägstorget, framför Umeå Centralstation. (Wikipedia)



Och detta är centralstationen.



Umeå är björkarnas stad. Och det finns massor av björkträd längs gatorna. Nu fröar dom och det ser nästan ut som på ett sågverk på gatorna.



Här är verkstadslokalerna för Hilding Carlssons Mek Verkstad. Okänt? Inte för järnvägsnördar. Här tillverkades de kända Hildingbussarna som trafikerade nära nog samtliga järnvägar. De första kom i början av trettiotalet och de hängde med ända in på sextiotalet.



Tomt glas - lessen.



Fullt glas - glad.



I kväll nattar vi i Degernäs utanför Umeå. Husbilsfirma där kompletterar med ställplatser. Och så blir det ryggbiff med potatisgratäng till middag. Mumsigt! 🚐💨




1 kommentar:

  1. Så bra steder dere overnatter, og så mye fint dere ser. Dere er gode på å ta bilder i situasjoner. Fortsatt trevlig semester och njut av det :)

    SvaraRadera