måndag 3 augusti 2020

Måndag 3 augusti 2020. Värmland in i Dalarna.

På morgonen vid Lidsbron härskade lugnet. Någon enstaka bil brummade förbi. En ensam trana kom flygandes från sjöhållet och hade ett annorlunda ljud. Var det för att hitta kompisar att flyga med till sina hemtrakter under Portugals korkekar? Endast tranan och ornitologer vet. Dagens uppgift var att ta oss till Grangärde norr om Ludvika. Men inte den raka vägen utan en kringgående rörelse. Vi hade ytterligare tre kommuner att finna gömmor i. Malung-Sälen, Vansbro och Gagnef. Alltså åkte vi norrut från norra Värmland.


C ser lite morgontrött ut, eller?







Vi gjorde ett uppehåll för fika vid Tyngsjö kyrka. Säga vad man vill men svartrockarna har ofta hittat dom mest natursköna ställena för sina byggen. Det fanns en geogömma längst ut vid vattnet och den var omgärdad av mängder med smaskiga blåbär.







Norr om Tyngsjö fanns detta kulturminne. Bilderna säger väl allt. Själva huset är av senare utförande. Stängerna var bara nerkörda i ett stenröse.



Och så fanns det skogens röda guld alldeles bredvid.



I Vansbros västra infart ligger detta köpmekka. För den som söker smink, hår- och hudvårdsprodukter finns allt. Vare sig vi behövde något eller inte så gick vi in och kom ut lika tomhänta.



Vi fortsatte in mot centrum för att fylla på förråden av sådant som behövs inom kroppen.





Utanför stationen står ett ånglok uppställt. En K4:a ser väl alla utan att läsa på skylten.





Vansbros vackra stationshus. Men tiden verkar stå stilla.



Några riktigt vackra trähus såg vi. Detta går inte av för hackor.



Fänforsen (Färnforsen) är en fors i Västerdalälven väster om Björbo i Gagnefs kommun. Forsen har en längd på drygt 600 meter och en fallhöjd på nära 9 meter. Fänforsen räknas därför som en av de största forsarna söder om Norrland. Fänforsen är hemmabana för en stor del av den Svenska eliten i forspaddling, och här anordnas det årligen tävlingar i Freestyle (forspaddling)kanotslalom, störtlopp, samt kajakcross. Fänforsen är också populär för forsränningsturer med gummibåtar. Fänforsen ligger vid E16/riksväg 66 och där finns även en naturplats och en servering. (Wikipedia)







Vid Fänforsen fanns även en friluftskonstutställning.





Björbo, en gång järnvägsknut, har mist sin forna glans.



Grangärde har en stor stenkyrka men även denna lilla i trä.





Vi tar in på campingen i Grangärde för att få en ordentlig dusch. Orten har ett musteri av klass och naturligtvis måste vi provsmaka deras sortiment. Kan det bli bättre ihop med en vy över nejden? 🚐💨




1 kommentar:

  1. Fantastisk start på en lang og innholdsrik ferie. Stor mysfaktor noterer vi oss.

    SvaraRadera