onsdag 12 augusti 2020

Onsdag 12 augusti 2020. Genom fyra nya norrländska kommuner korsar vi Polcirkeln.

Efter en orolig natt på campingen i Sorsele kom vi iväg något senare än beräknat. Vi var formligen belägrade av mygg och dom tog sig in i bilen via ventilationsöppningarna i taket. Flera gånger under natten fick vi tända och bekämpa mygg. Till vår lycka har vi en insektsdödare som går på högspänning. Den ser ut som ett tennisracket och när myggan hamnar mellan trådarna får den en elstöt som ändar dess liv. Mycket effektiv. Vi uppskattar att över två hundra flygfän ändade sina dagar i stöten.



Detta är en av alla inlandsbanans broar som som korsar en älv.



I norrland sätter man ofta ett o framför ett ord för att få motsatt betydelse på det. Ett klassiskt exempel är att knappen inte är ur utan den är oi. Här loggar K en geogömma vars titel var odjupt. Dvs grunt.



Bland alla blåbär växer även kråkbär. Det gäller att plocka rätt om man vet vad man vill ha.



Undervägs träffade vi på dessa renar. En vaja med kalv som betade i diket. Sedan kom de närmare asfalten. En vägren alltså.







Strax söder om Jokkmokk korsar E 45 polcirkeln. Eller om det är tvärt om. Nåväl, det är klart att vi måste stanna för att gissa var den är. Den flyttar sig nämligen oavbrutet i ett 180 km brett band under 40 000 år.



Det var åskväder på gång och solen lyste på björkarna medan fonden var mörk.



En tysk husbil parkerade vid polcirkeln. Uppenbarligen rädda för norrländska banditer eftersom rattkryckan åkte på i detta fridfulla område.



Marknadsplatsen i Jokkmokk ligger öde så här på sommaren.



En Pridegorilla vaktar marknadsplatsen.







Jokkmokk har många gamla vackra hus. T ex gamla kyrkan.



Strax norr om staden ligger Akkats vattenkraftverk i Lilla Luleälv. Lars Pirak, Bengt Lindström och Lars J:son Nutti har piffat till det med samiska motiv. 🚐💨


5 kommentarer:

  1. Det är fint i norr. Har ni tid då åk till Stora sjöfallet. För kan man stå på parkeringen till Naturrummet över natten Fortsätt sen en vacker men dålig väg till Ritsem. En av de vackraste vägbitarna jag åkti Sverige.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset, det svarar vi till nästa gång det bär norrut. Vi håller med om att det är vackert här i norr.

      Radera
    2. ”sparar” ska det va förstås

      Radera
  2. Vi skulle gärna åka så långt upp i vårt vackra land om det inte vore för myggen. Kul att läsa om er myggkamp och håller med om att den elektriska myggdödaren är perfekt. Vi använder den varje dag då den även tar flugor, getingar och annat smått.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja de jäkla myggen, de sysselsätter oss även när de inte jagar oss. Nån myggdödare har vi inte lyckats få tag i än, de är slutsålda överallt. Men till nästa gång ska den med!

      Radera