onsdag 5 augusti 2020

Onsdag 5 augusti 2020. Trampat i Clas Ohlsons och Anders Zorns fotspår.

Idag fortsatte vår resa i Dalarna. Vi fortsatte åt nordväst på riksväg 70.



Vi kom inte så långt innan vi svängde av i Djurås och tog oss ned till sammanflödet av de två dalälvsarmarna. Bilden ser ut att visa vilken sjö som helst, men så är det inte. Från vänster kommer Österdalälven och från höger Västerdalälven. Och ut i fonden rinner Dalälven.





Vi fortsatte på småvägar och kom fram till två av Gagnefs kvarvarande flottbroar.  I Österfors finns denna bro som endast är upplåten för gående och cyklister. Denna flottbro låg tidigare uppströms i Österdalsälven men slet sig i en islossning. Den fångades in och fick sin nya plats här.





Den andra bron ligger i Gagnefs Kyrkby. Aningen modernare snitt, pontonerna ser ut att vara gamla avlagda oljecisterner. Men så är det ju inte. Vi körde över den och kom på så sätt på rätt sida för nästa stopp.



Och det blev i Insjön. Ett ortsnamn som har en speciell klang i äldre och händigare öron. Clas Ohlson, uppfinnare och entreprenör, insåg tidigt behovet av gör det själv prylar. Han sålde mycket konstruktionsritningar och det råmaterial som behövdes för att förverkliga dem. Det var verktygsmaskiner, radioapparater, möbler, konstnärsmaterial etc. Allt såldes till en början via postorder. Dagens sortiment och butiker är långt ifrån hur det startade.



I detta hus startade verksamheten en gång.



Firman växer och folkapickup ingår i fordonsflottan.



I mitten på muséet står den gröna svarv C drömde om i unga år. 



Allt gick med järnväg från Insjöns station.



Vi gjorde ett stopp vid Skräddarkvarn och Viks kvarn. Skvaltkvarnar från 1700-talet.





Framme i Mora tog vi oss till målportalen för Vasaloppet. Riktigt öde nu. Vi hoppas få se en ny folkfest första söndagen i mars nästa år.



"Vasalöparen" av Per Nilsson-Öst. Invigd 1974.





Vi fortsatte sedan mot Älvdalen, en kommun som saknades i vårt geocachande. Vi kom inte så långt som till centralorten med samma namn utan bara till Oxberg (som ligger i Mora kommun...). På vägen dit gjorde vi ett stopp vid Anders Zorns sommarvistelse i Gopsmor. Husen är flyttade till sin nuvarande plats för inte bli dränkta i ett dammbygge 1969.





Vi kollade efter en lägerplats i Oxberg precis vid bron och den var OK. Just då plingade det till i vägskyddsanläggningen. Tro det eller ej, men det kom en rörelse på väg mot Mora. C är inte säker på trafikeringsformen på denna bana men är ganska övertygad om att det är en spärrfärd.





Just denn bro är lite speciell. Landsvägs- och järnvägstrafik delar på samma utrymme. Det finns ett fåtal av denna sort, alla norr om Dalälven.





Oxbergs kapell och vy norrut från kapellet.



Vi åkte en tur runt byn och fick möte med fyrfota havremotorer.





Järnvägen gör ett skutt över Dysån och där fanns en geogömma som måste hittas. Vi var rätt säkra på att spåret skulle vara öde under den korta tid vi var där.



Sen var det dags att säga godnatt och somna in till sorlet från Österdalälven och någon enstaka timmerbil som rasslade över bron. 🚐💨



2 kommentarer:

  1. Fint landskap i dagens blogg. Vi har vært på noen av stedene, men det var før vi hadde sett lyset og begynt med geocaching. Vi har faktisk feiret en bryllupsdag i området litt syd for Mora. Hvordan er det med mygg, knott og klegg?
    Flerbruksbroen var heftig. Sånn har vi aldri sett før. Fine bilder av ett vakkert landskap som vanlig.

    SvaraRadera
  2. Fint inlägg med bekanta platser för oss!

    SvaraRadera